bouwjaar
1703 verbrand, 1704 herbouwd
verdwenen
verplaatst
geschiedenis

De Bospolder werd op 26 augustus 1634 gesticht door samenvoeging van het Boschpoldertje, gesticht op 11 november 1628, met de Hartogenpolder, de Cornelis Willem Diertsz. polder, de West- of Groteren polder en de Cornelis Pieter Arisz. polder. Tegelijk werd een nieuwe molen gebouwd. Het vaak genoemde bouwjaar 1836 is daarom niet correct: in dat laatste jaar werd alleen het bovenhuis vernieuwd; enkele delen van de ondertoren zijn ouder.
De molen bemaalde oorspronkelijk met een scheprad; in 1927 werd dit, onder advies van molenmaker A.J. Dekker, vervangen door een schroefpomp. Van het gaandewerk bleef in 1955, na verwijdering van de schroefpomp en het grote aandrijfwiel in de ondertoren, slechts een ingekorte en gedeeltelijk stalen koningsspil over.
In 1963 werd de molen eigendom van de gemeente Leiderdorp, die de molen in 1965 deed restaureren. Bij die gelegenheid werd het half-Verdekkerd-systeem, dat sinds 1927 op beide roeden aanwezig was, weer verwijderd.

Eind jaren '90 werd duidelijk, dat de molen niet op zijn originele plaats kon blijven: hij stond precies bij het begin van de boortunnel van de aan te leggen Hogesnelheidslijn. Om de molen heen werd het tussen 1999 en 2002 één grote bouwput.
De molen werd 9 december 2002 verwijderd van zijn oorspronkelijke standplaats en tijdelijk ondergebracht naast de werkplaats van molenmakerij Verbij en daar gerestaureerd. Later werd de molen verplaatst naar de Lagenwaardse polder en daar geheel maalvaardig opgeleverd.
De Bospolder zelf is inmiddels door alle grootschalige infrastructurele maatregelen vrijwel verdwenen.
-----

Het huis bij de molen was geen zomerhuis. Het werd begin twintigste eeuw gebouwd als gevolg van de woningwet. Veel kleinere windmolens in met name het Rijnland mochten niet meer worden bewoond. Er zijn toen veel dergelijke huisjes gebouwd: bij de Rooie Wip, Geremolen, Groenendijk, maar ook andere woninkjes zoals bij molen van de Munnikenpolder, de Roomolen en enkele molens bij Warmond.
De woning in de molen werd dan verlaten. De Bosmolen is dus maar relatief kort bewoond geweest.
Frank Klören, 1 juli 2012.

nog waarneembaar