- bouwjaar
-
circa
- verdwenen
-
1946 onttakeld 1952 gesloopt
- geschiedenis
-
Omstreeks 1946 werden gevlucht en kap verwijderd en werd het bedrijf met andere drijfkracht in de molen voortgezet. Toen de naburige zuivelfabriek moest uitbreiden werd in 1952 aan de overzijde van de straat een nieuwe elektrische maalderij gebouwd die nog bestaat. De molen is direct daarna gesloopt. Het bijzondere van deze maalderij is dat de inrichting nog geheel intact is en is genomineerd voor de gemeentelijke monumentenlijst. Thans is het pand als veevoeder- en landhandel in gebruik. Naar te vrezen valt niet meer voor lang. Het is te hopen dat dit complex, dat van grote cultuurhistorische- en zeldzaamheidswaarde is (mét inrichting) behouden kan blijven.
De molen was van A.Kuyken
Informatie van D.Zweers -
Molen 02504 Molen Kuyken (Bergeijk)
opname tijdens de Operatie Market Garden, collectie P.van den Berg
Molen 02504 Molen Kuyken (Bergeijk)Foto: collectie Menno van Putten, tijdens de Operatie Market Garden
17-09-1944 - Dakota's vliegen over de bergkorenmolen 'Kuyken' in Bergeijk op 17 september 1944. De militaire operatie Market Garden eindigde in een catastrofe.
Het plan was simpel: werp parachutisten af diep in vijandelijk gebied en laat ze daar bruggen en steden veroveren waarna de grondtroepen door de Duitse verdediging breken en naar Arnhem rijden. Als de troepen tot in Arnhem waren opgerukt, lag de route naar het Duitse Ruhrgebied en Berlijn open, en zou Duitsland nog voor Kerstmis 1944 zijn verslagen. Helaas mislukte de operatie en duurde de oorlog nog een halfjaar langer. info: www.nu.nlMolen 02504 Molen Kuyken (Bergeijk)Foto collectie Piet Meulendijks, opname 1946, transport van de roeden, as en diverse andere onderdelen van Bergeijk naar Liessel.
Molen 02504 Molen Kuyken (Bergeijk)Foto collectie Piet Meulendijks, opname 1946, transport van de roeden, as en diverse andere onderdelen van Bergeijk naar Liessel.