bouwjaar
herbouwd
1905
wederopbouw
1905
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

molenmaker
?? (1856) Fa. van Tartwijk, Stratum (Eindhoven) (1905)
omwentelingen
geschiedenis

Deze molen werd in 1856 gesticht. De rij molenstenen aan de voet van de molenberg geeft aan dat de molen gewerkt heeft als schors-, olie- en pelmolen.

Op 12 augustus 1905 brandde de molen geheel uit. Herstel volgde (met onderdelen van sloopmolens uit het westen van het land).

In de jaren '60 kwam de molen buiten bedrijf, maar in 1972 volgde een flinke restauratie. Sindsdien wordt er op vrijwillige basis gewerkt, waarbij ook vaak wordt gemalen, zoals (biologische) tarwe, rogge en spelt voor bakkers en particulieren.
Langs de molenberg zijn diverse oude rassen fruitbomen geplant (ze worden uiteraard onder belthoogte gehouden!). Naast de molen is een prachtige heemtuin en ook bevindt zich in de oude molenschuur het unieke museum van De Dorpsdokter.

In 2004 is het wiekenkruis geheel geschilderd en zijn de fokken gerepareerd. In mei 2005 werkte de molenmaker aan herstel van enige verrotte balkkoppen. Ook is toen door de molenaars de romp aan de binnenzijde gewit.
In 2007 verrichtte men reparaties aan het klauwijzer van één van de koppels stenen, nadat eerder de staven van het bovenschijf al waren vervangen. Verder is de molen geheel geschilderd. Later is een goot rond de kap aangebracht. In mei 2015 is de uit 1972 daterende eiken staart vervangen: balk van bilinga, schoren van douglas.

7 mei 2018 is de molen in de steigers gezet omdat het voegwerk geheel diende te worden herzien.  Dit werk leverde tegenvallers op: zo bleek het metselwerk rond vrijwel alle ramen in minder goede staat en moest grotendeels worden vernieuwd (waarbij er problemen ontstonden wat de verkrijgbaarheid van het soort bakstenen betrof). Al met al heeft het tot november 2018 geduurd voordat de steigers konden worden afgebroken.

Opmerkelijk is dat deze molen thans maalt met minstens zijn vierde bovenwiel: in 1932 werd de molen 'Letronie' te Hoogeloon onttakeld. De zware bovenas verhuisde naar Made, waar op de 'Hoop doet Leven' net asbreuk had plaatsgevonden, maar dit gebeurde zónder bovenwiel: dat ging naar Hilvarenbeek. In 2001 werd dit op zijn beurt vervangen door een nieuw. Er was verwarring hierover ontstaan omdat op het wiel in Hilvarenbeek "Wagemakers, Made" geschilderd stond.