trivia
Tot in de zeventiende eeuw vormde het poldergebied van Ursem, Hensbroek en Obdam een waterstaatkundige eenheid, waarin ook het Wogmeer op hetzelfde waterniveau lag.

Op 8 november 1607 kregen Jonkheer Jacob van Duivenvoorde, Heer van Obdam en Hensbroek en enige anderen vergunning tot bedijking en droogmaking van het Wogmeer, in het octrooi ook Obdammermeer geheten. Naar aanleiding van de droogmaking scheidde Ursem zich als eerste van eerder genoemde watergemeenschap af, en ontstond de Polder Ursem.

Voor de droogmaking van de Wogmeer stond er al een poldermolen bij Rustenburg. Toen de daling van het maaiveld dat noodzakelijk maakte, werd een tweetraps bemaling ingericht door een bovenmolen bij te bouwen boven de Drinksmeerpolder. Door gebrekkig onderhoud aan de kade tussen de Polder Ursem en de Westerkogge, kregen de Ursemmer molens geregeld ook overtollig water uit de buurpolder te verwerken.

De molens zijn eind 19e eeuw vervangen door het stoomgemaal De Ruyter aan de Drechterlandsedijk tussen Rustenburg en Ursem. Het gemaal is in 1878 gebouwd.
-----

Tekst bij het kaartfragment:
Ursemmermolen (ca. 1540) op een kaart van de onbedijkte Wogmeer door landmeter Gerrit Dirksz Langedijk uit Alkmaar, vermoedelijk getekend in 1608. Regionaal Archief Alkmaar, fotonummer PR 1006011.
-----

Uit mondelinge overlevering heb ik kunnen opmaken dat de laatste molenaar op deze Oude Ursemmer molen ene Van Baar was. Ik heb dit vernomen van dhr. Pater die op de boerderij woont, zijn familie al generaties lang, op wiens grond de molen stond.
Mart Nicolai, 1 jan. 2014.
-----

Ergens vond ik ooit dat een van mijn voorvaders hier watermolenaar was.
Dat kan zijn geweest Jan Dirks Klopper *14-01-1793 Ursem en +22-01-1843 Beets. Getrouwd met Maartje Jans Ruiter.
Maar het zou ook zijn vader Dirk Jans Klopper *14-01-1771 Berkhout en +12-05-1837 Beemster kunnen zijn geweest. Getrouwd met Aafie Slikker of Slijker.
M.D. Sanstra-Veenis, 13 juni 2018.