- trivia
- Op de onderste afbeelding is de Obdammermolen (Tenbruggencatenummer 00782 van www.molendatabase.nl) te zien met daarnaast het stoomgemaal dat de functie ook van de zuidelijke molen overnam.
-----
Als eerste scheidde Ursem zich van genoemde watergemeenschap af, naar aanleiding van de bedijking en droogmaking van de Wogmeer, welke plaatsvond volgens octrooi van 1607. Obdam volgde en scheidde zich in 1659 van Hensbroek en van de ringsloot van de Wogmeer af. Zo ontstond de polder Obdam, waarop als onderbemalingen uitmaalden de volgens octrooi van 1632 drooggemaakte braakjes onder Obdam. Vanwege deze droogmaking was de uitmaling van Obdam nog met een molen versterkt. Deze is omstreeks 1691 echter al weer afgebroken.
Blijkens een in 1680 uitgegeven kaart had de polder Obdam in die tijd drie molens. De molen op de plaats van de huidige molen was aangegeven als De Nieuwe Mole. In 1743 was in ieder geval één van de beide Obdammer molens al vervijzeld.
Ter versterking van de bemaling werd in 1877, nagenoeg op de plaats van het huidige gemaal, een stoomvijzelgemaal gebouwd.
In 1890 werd de zuidelijke molen, die ca. 150 m ten zuiden van het gemaal stond en vermoedelijk het oudst was en het eerst vervijzeld, afgebroken.
Bronnen:
- Nederlandse Molendatabase, De Obdammermolen (Tenbruggencatenummer 00782).
- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864.
MHO
-----
Tekst bij afb. 3:
Obdammermolen (1535) op een kaart van de onbedijkte Wogmeer door landmeter Gerrit Dirksz Langedijk uit Alkmaar, vermoedelijk getekend in 1608.