bouwjaar
bestemming

Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf

omwentelingen
eigendomshistorie

Deze molen is sinds 1975 eigendom van de gemeente Oss, daarvoor was dit vanaf 1960 de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken.

geschiedenis

Molenaar Gijsbertus van Duren liet deze stellingkorenmolen in 1895 bouwen. Op dat moment was er volop ruime om de molen heen: de bebouwing van Oss richting de molen moest nog komen.
In 1922 deed Van Duren de molen over aan Frans Burgers. In 1936 kwam deze bij werkzaamheden aan zijn molen zwaar ten val, hield daar blijvende schade aan over en moest vervolgens noodgedwongen zijn eigendom verkopen.
De nieuwe eigenaar, Piet van den Bos, liet in 1938 de romp wit verven. Hij had deze molen gekocht, nadat zijn eigen molen, de Zeldenrust te Almkerk, was uitgebrand. Die molen werd door hem jaarlijks gewit  en in Oss zette hij zijn gewoonte voort. Prompt ontstond de bijnaam De Witte Molen (pas in 1993 werd die witte laag weer verwijderd omdat het de stenen verstikte).
Van 1947 tot 1958 hield molenaar Verhoeven de molen in bedrijf.

In 1960 werd N.V. Philips Gloeilampenfabriek eigenaar. Dit omdat tot vlak bij de molen de fabriekshallen van dit bedrijf zich inmiddels uitstrekten. Philips paste de molen van binnen aan en maakte er een ontvangstruimte aan. Toen ontstond de bijnaam Philipsmolen.

In 1975, toen ook de andere molen van Oss werd gerestaureerd, nam de gemeente de molen over van Philips. Na jaren van plannen maken werd de Nieuw Leven fasewijze gerestaureerd: in 1984 werd begonnen; de derde en laatste fase, maalvaardig maken, werd in 1993 voltooid.

In de nazomer van 2014 werd begonnen met belangrijk herstel: zo moest de stelling vrijwel geheel worden vervangen en diende aan het metselwerk het nodige te gebeuren.