- bouwjaar
- herbouwd
- 1756
- bestemming
Het malen van graan op professionele basis
- omwentelingen
- eigendomshistorie
De Stichting molen De Arend is eigenaar sinds 17 juli 2015. Daarvoor was dat de gemeente Drimmelen sinds 1 januari 1998, daarvoor de vm. gemeente Made sinds 1 januari 1997, daarvoor de vm. gemeente Terheijden.
- geschiedenis
-
De molen werd in 1742 gebouwd in opdracht van de adellijke familie Nassau-Siegen te Breda. Toezichthouder bij de bouw was de rentmeester der Nassause Domeinen, Carel van Naerssen.
Al in 1756 moest de molen na een brand worden herbouwd.
In de Franse tijd kwam de molen in particuliere handen. Aan het begin van de 20ste eeuw was de jonge, strijdbare molenaar Adriaan Kock hier eigenaar. Hij overleed echter al in 1918, slechts 33 jaar oud. Daarna hield lange tijd de familie Rombouts de molen in bedrijf.
Rond 1968 werd de toenmalige gemeente Terheijden eigenaar en die liet de molen meteen restaureren. Daarna werd de molen geregeld aan het draaien gebracht, gemalen werd er vooralsnog niet.
In de jaren '80 veranderde dat en kwam de molen weer in bedrijf als 'bakkersmolen'. Huidige molenaar is Adrie Kamp, die per 1 januari 2014 Herman Schippers opvolgde. Die laatste beëindigde hier na 28 jaar zijn werkzaamheden, hoewel: het bloed kroop waar het niet gaan kan en Herman Schippers was in ieder geval iun 2019 enkele dagen in de week hier toch weer actief.
In de zomer van 2012 besloot het bestuur van de gemeente Drimmelen, de molen te koop aan te bieden. Er ging serieus gekeken worden naar mogelijkheden, om de toekomst van deze molen te verzekeren via een constructie als een stichting. Uiteindelijk leidde dit in 2015 tot oprichting van Stichting molen De Arend. In april 2015 ging de gemeente akkoord met de symbolische verkoop van de molen voor een bedrag van € 1,--. Op 17 juli 2015 vond de daadwerkelijk overdracht van de molen door de gemeente aan deze stichting plaats.
Het uiterlijk van deze molen is in de afgelopen tientallen jaren een aantal keren spectaculair gewijzigd: bij een eerder restauratie was de stenen romp deels gewit en deels zwart geteerd. Dat leverde in de jaren '70 vanuit bepaalde hoeken een zeer merkwaardige aanblik op. Thans is de romp weer uitgevoerd als 'schoon metselwerk' en is een deel begroeid met klimop (dat evenwel strak wordt bijgehouden).
Bij het vernieuwen van de fokken, 2004, werden deze, voor het eerst in Nederland, niet in hout, maar in in aluminium uitgevoerd. In 2013 is het koppel breekstenen verwijderd en opgeslagen; dit omdat het geheel in onbruik was geraakt.
Eind 2015 is begonnen met een forse herstelbeurt van het bovenwiel. Daartoe is dat in delen uit elkaar gehaald, waarna de molenmakers Straver in de werkplaats hebben gerestaureerd en deels vernieuwd.
In 2016 stond de molen langere tijd in de steigers voor uitvoerige reparaties aan het metselwerk. In de nazomer was de molen weer maalvaardig.