bouwjaar
herbouwd
1961
bestemming

Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf. Museum

afkomstig van
omwentelingen
geschiedenis

Een overlevering wil dat deze molen afkomstig is uit de Zaanstreek en via Deventer in 1824 in Ommen terecht is gekomen. 
Dit verhaal blijkt niet juist. Het werd al in toenemende mate betwijfeld, vooral vanwege het hier aanwezige voeghoutenkruiwerk, wat volstrekt niet bij een Zaanse, maar eerder bij een Groninger molen past. 
Sinds 2023 is veel meer bekend: dendrochronologisch onderzoek (onderzoek naar de leeftijd van het in de molen toegepaste hout) heeft uitgewezen dat het hout van dit zeskant rond 1824 moet zijn gekapt, ofwel: de molen moet ter plekke nieuw zijn gebouwd! 
Wat niet nieuw is, is het binnenwerk: dat is, als uitkomst van hetzelfde onderzoek, duidelijk ouder.

Tot het einde van de 19e eeuw was dit uitsluitend een houtzaagmolen, daarna heeft men ook twee koppel maalstenen geplaatst.

In 1946 werd een gietijzeren as gestoken en kreeg de molen stroomlijnwieken. Evenwel duurde deze opleving maar kort, want al in 1949 werden de hekkens verwijderd! In 1955 volgde zelfs onttakeling en stond de molen zo'n vijf jaar zonder roeden, staart en stelling. 

In 1960/61 volgde een grote restauratie, naar idee en ontwerp van (romantiserend) architect Jan Jans. Het redde de molen van de ondergang maar ook ging erg veel verloren: zo heeft men het houtzaagwerk verwijderd, het balkengat gedempt en de schuren aan weerszijden meer volgens fantasie dan werkelijkheid gerealiseerd. De molenschuur kwam in gebruik als streekmuseum. Wat wél grotendeels intact bleef waren de verhoudingen van zeskant en kap.

In de loop der jaren werd meer en meer met de molen gedraaid, iets wat alle Ommer molens gold. 

Op 10 juli 2019 gebeurde iets bijzonders: die dag kreeg de molen een antieke krukas, afkomstig van de verdwenen houtzaagmolen De Haan te Franeker. Deze heeft men met behulp van een kraan via een luik in het zeskant naar binnen kunnen hijsen. De eerste, maar zeer belangrijke, stap naar reconstructie van deze molen als houtzaagmolen. De krukas was aangekocht door de Ommer molenaar Anton Wolters.

In het voorjaar van 2023 klonken de plannen om deze molen als houtzaagmolen te reconstrueren steeds luider. Het Historisch Museum Ommen heeft de molen inmiddels verlaten en de eerste werkzaamheden in de vroegere zaagschuur zijn begonnen.