trivia

619. 1612, juli 24. De Staten van Holland en Westfriesland geven de eigenaars van de landen tussen het Vennewater en de Santdijck bewesten Heyloo octrooi om hun landen te bedijken en met een molen te bemalen, met de macht de kosten van bedijking en onderhoud over de onwillige eigenaren om te slaan. Met zegel. Inv. nr. 2197.
Bron: Inventaris stadsarchief Alkmaar 1254-1815, deel 2. Regestenlijst 1254-1810.
-----

Het krantenknipsel komt uit het fotoalbum van mw Agatha Dirkson, zij was vroeger de bewoonster/molenaarsvrouw van de Sammeerpoldermolen.
Op het knipsel staat molenaar W. Dekker, die 40 jaar molenaar was op de Vennewatersmolen.
Informatie van Magde Witte, dochter van Agatha Dirkson, 29 juni 2013.
De datum van het krantenartikel is helaas nog onbekend.
-----

Alkmaarder Courant, 30 jan. 1930:
"Oproep Watermolenaar
Bij den VENNEWATERSPOLDER is vacant de betrekking van WATERMOLENAAR,
waaraan verbonden is een salaris van f 300,- per jaar, plus vrij wonen. Gegadigden kunnen zich aanmelden bij den heer JAC. ZOON, voorzitter van genoemden polder, Westerweg F 14, Heiloo."
-----

Toelichting op het schilderij van Jacob van Ruisdaal:
Jacob van Ruisdaal, een van de bekendste Nederlandse landschapsschilders uit de gouden eeuw, maakte dit schilderij met de ruïne van de Egmondse Abdij en een molen op de voorgrond. De abdij had oorspronkelijk een eigen molen, maar die was al in 1573 verdwenen, toen de protestantse geuzen in opdracht van Willem van Oranje de abdij verwoestten, vanwege de oorlog tegen de katholieke Spanjaarden.
We zien hier de Vennewatersmolen, die dicht bij de abdij stond maar die daar verder niets mee te maken had. Ruisdaal schilderde de molen wat slanker dan hij in werkelijkheid was, maar hij geeft wel een mooi beeld van het historische landschap waarin hij stond. De schilder beeldde hem af op de voorgrond wellicht om zijn publiek duidelijk te maken dat de Hollandse bedrijvigheid belangrijker was dan het getwist over godsdiensten. Daar was men in 1650, aan het eind van de tachtigjarige oorlog, wel klaar mee.
Peter van Driel, 16 sept. 2017.