- bouwjaar
-
of iets later
- verdwenen
-
1930 verwoest 1931 rest gesloopt
- geschiedenis
-
Door middel van een grondduiker onder de Egmondbinner-vaart bemaalde het Vennewater ook het Slikland, tegen Egmond-Binnen gelegen.
De Vennewaterspolder raakte de dorpen Heiloo, Limmem, Bakkum en Egmond-Binnen. De molen stond in de oksel gevormd door de Egmondbinner-vaart en de Vennewatersweg en dan de westzijde. Het bijbehorende molenaarshuis stond aan de zuidzijde van deze weg.
Kadastrale gegevens van de molen: Egmond-Binnen sectie C nr 20. In het gelijknamige polderbestuur zaten ook altijd 2 vertegenwoordigers (molenmeesters) uit Egmond-Binnen en Bakkum. Zie ook Regionaal Archief Alkmaar: D. Aten, "Inventaris van het archief van de Vennewaterspolder".
F.J.A. Baart, 22 sept. 2005.
-----Alkmaarsche Courant, 25 nov. 1930:
Op zondag 23 nov. 1930 "draaide de molen gedurende de hevigen wind, toen om ongeveer half elf het bouwwerk niet langer tegen den storm bestand bleek en de wiek het opgaven. De stukken vlogen in het rond, een wiek werd 60 M. ver weggeslingerd. Ook de halve kap werd vernield en sloeg er af, zoodat de molen totaal onbruikbaar is geworden".Alkmaarsche Courant, 2 dec. 1930:
"Zooals bekend is in den polder een voortdurende strijd over de bemaling (afzetten van het hooge en lage gedeelte) en andere grieven. ... In de afgeloopen regenperiode is de as van den watermolen gebroken en alleen door de welwillendheid van het bestuur van den Baafjespolder (molen 02886 a) is men in den Vennewaterspolder het overtollige water kwijt geraakt. Zijn we goed ingelicht, dan willen de reclamanten een definitieve oplossing, zoo mogelijk door een stoomgemaaltje daar naar men ons verzekerde de reparatie van den molen veel geld zou kosten en men met een molen afhangt van den wind".In de poldernotulen van 3 dec. 1930 staat dat molenmaker Moejes aanwezig was: "De heer Moejes zeide dat voor ƒ 3500 de molen weer in de toestand komt zoals hij voor de storm was, dus dan hadden wij weer een oude molen." Uit die laatste toevoeging blijkt dat men geen molen meer wilde, maar wilde overstappen op elektrische bemaling. Drie jaar daarvoor, in 1927 had de Technische Adviescommissie der Vereeniging van Noord-Hollandsche Waterschappen al een rapport uitgebracht "omtrent eventueele wijziging bemalingswijze". Met dacht dus al langer aan het opdoeken van de windbemaling.
Na sloop van de molen werd op de plaats van de vroegere molen een stenen machinistenwoning + gemaal gebouwd. Aanbesteding op 27-4-1931.
Eric Zwijnenberg, 20 nov. 2008.
-----
De molen sloeg in 1930 bij harde wind op hol en werd dermate vernield, dat men het besluit nam om de molen te slopen. De bemaling werd vanaf 28 augustus 1931 overgenomen door een draaistroom-elektromotor van 25 pk met verticale schroefpomp.
Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.
In het archief van de Vennewaterspolder staat een paar keer dat na het verongelukken van de molen in 1930, een elektrisch gemaal werd gebouwd met een elektromotor (draaistroommotor) van 25 pk en een centrifugaalpomp.
Eric Zwijnenberg, nov. 2008. -
Molen 02646 Vennewaterspolder, Vennewatersmolen (Egmond-Binnen)krantenknipsel, mw Magda WitteMolen 02646 Vennewaterspolder, Vennewatersmolen (Egmond-Binnen)Foto: n.n., coll. P.J.W. Apeldoorn,
molen Vennewatersweg gezien vanaf Egmond-binnenMolen 02646 Vennewaterspolder, Vennewatersmolen (Egmond-Binnen)Schilderij van Jacob van Ruisdaal, ca 1655