- bouwjaar
- verdwenen
-
1956 verbrand 1991 afgebroken
- geschiedenis
-
Dat Raamdonksveer een dorp is, dat pas vrij laat enige omvang gekregen heeft blijkt wel uit het feit dat pas in 1890 bij de gemeente een tweetal aanvragen binnenkwamen voor de bouw van een koren- en schorsmolen. Er was al wel een rosmolen in het dorp. De ene aanvraag kwam van de weduwe Rombouts (een bekend Brabants molenaarsgeslacht), die voor haar zoon een molen wilde oprichten, de andere kwam van Willem Martens uit het nabijgelegen Waspik. Voor beide molens werd op 1 april 1890 een bouwvergunning verleend.
De molen van de familie Rombouts kreeg de naam Zeldenrust (een naam die veelvuldig voorkwam in de regio rond Breda) en die van Martens De Onvermoeide (beetje rivaliteit). De Zeldenrust werd gebouwd met rode en blauwe stenen in wisselende lagen.
In de jaren dertig werd de molen verkocht aan molenaar De Bruijn.
In 1956 brandde helaas deze kapitale stellingmolen uit. Diverse malen zijn pogingen ondernomen om er weer een maalvaardige molen van te maken, maar in 1991 werd de ruim 20 meter hoge molenromp gesloopt. De Zeldenrust stond ter plaatse van de huidige winkel van de Boerenbond op de hoek Julianalaan/Beethovenlaan, ongeveer 750 meter van De Onvermoeide verwijderd.
Tekst met medewerking van Camiel Damen.
-----
De eerste molenaar was Hendrikus (Driek) Rombouts uit Elshout, een tijdlang samen met broer Antoon en zus Dingena. Drieks zoon Antoon volgde hem op.
Jos de Bruijn werd eind jaren dertig de nieuwe eigenaar.
De molen brandde in februari 1956 uit, nadien vestigde er zich een garagebedrijf in.
Bron: De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat, Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay. -
Molen 02658 Zeldenrust (Raamsdonksveer)Foto behorende bij het krantenartikel van de Leidse Courant 1956Molen 02658 Zeldenrust (Raamsdonksveer)
Foto van Jaap Doets, opname augustus 1978
Molen 02658 Zeldenrust (Raamsdonksveer)Foto Ronald Bakker, 05-05-1989