- trivia
- Kap, as, gaande werken etc zijn al in 1904 verwijderd om elders te worden gebruikt:
In 'De Molens van Limburg', P.W.E.A. van Bussel 1991 staat op blz. 574:
"De Coöperatieve St. Joseph's molen op Heide (Venray); in 1904 bouwvergunning. 9 juli van dat jaar in bedrijf gesteld. Vlucht 26 meter. De roeden, molenas, gang- en maalwerk met 2 koppel stenen afkomstig uit Tiel (1722)."
-----
Amsterdamse courant, 11 juli 1722
"Maendag den 13 July zullen de Tydlyke Gasthuysrmeesters binnen Tiel, ten overstaen van de Heeren van de Magistraet aldaer, aen de minst aennemende Besteden, het maken van 't Houtwerk en Metzelwerk van een Koorn Windmolen op de wal der voorsz. stad, zullende 't Houtwerk van den tegenwoordigen Molen by den aannemer van 't Houtwerk werden geprofiteert. De Conditien en Bestekken zyn te zien by den Heer Gerard van Leuven, Boekhouder van 't voorn. Gasthuys. "
Utrechtsche Courant, 23 maart 1818:
"De Notaris Dirk de Jongh, te Tiel, zal op Maandag den 30 Maart 1818, des namiddags om vijf uren, ten huize van den Kastelein Aart van Wessem, te Tiel, finaal verkoopen:
Een Steenen Wind-Koren Molen, met twee paar stenen en een behoorlijk Pelwerk, staande binnen de staf Tiel op de Wal, nabij de rivier de Whaal, de Gasthuismolen genaamd, met succes geëxerceerd wordende en een ruim bestaan opleverde, te aanvaarden. 1. November 1818, tot welken tijd dezelve in huur is tegen ƒ 500 in het jaar; zijnde die molen ingezet en verhoogd tot de somma van ƒ 5450."
Opregte Haarlemsche Courant, 4 okt. 1828:
"Te huur of te koop: De helft in een wind-korenmolen, en nog een wind-korenmolen, met daarbij zijnde huis, bouwhuis, stal en tuin, alles staande en gelegen in Tiel, welke Molens een zeker gemaal voor circa 5000 zielen hebben en alzoo een goed vast bestaan opleveren, te aanvaarden primo Mei 1829. Te bevragen met vrachtvrije brieven bij J. Driessen te Tiel."