trivia

In 1980 werd het oude molenaarshuis bij de molen gesloopt. Inmiddels is er een nieuwbouwplan ontwikkeld voor 38 luxe appartementen, een parkeerkelder en een groot winkeloppervlak Verbazend genoeg is, dat het restant van de molen behouden blijft, en zelfs gedeeltelijk herbouwd zal worden. De directe nazaat (van Mannes Konijnenbelt) Mannes Konijnenbelt en Adri Twilhaar vormen samen met Johan ten Dam een werkgroep die zich ten doel heeft gesteld de molen grotendeels op te bouwen. Het zal echter geen draaiende molen worden, daar er voor herplaatsing van wieken geen ruimte is.
Bron: onbekend.

Aanvullende bronnen:
- A. Ponsteen, "Van Noetsele tot Nijverdal" (1973), blz. 418-426.
- "De Noetseler Molen", art. door A. Ponsteen, archeoloog, in Wiek en Rad, 2009-4.
-----

De lindenbomen, die voorheen voor het 'muldershuis' van Lambertus Konijnenbelt stonden, staan er nog steeds.
Johan Mels, 5 dec. 2018.
-----

De Twentsche Courant Tubantia, 4 sept. 2002:
‘Een nieuwe draai’ aan de molen van Noetsele
NIJVERDAL - Werknemers van het Nijverdalse aannemersbedrijf Hegeman en de vrijwilligers van de Werkgroep Renovatie Molen beginnen op korte termijn met de restauratie van de romp van de Noetseler molen op het terrein naast het nieuwbouwcomplex De Noordkamp op de hoek Rijssensestraat/Molenweg. Wethouder J.M.W. Hegeman en directeur H.J.F. Hegeman ondertekenden gistermiddag een overeenkomst voor de uitvoering van de restauratie
Tijdens deze bijeenkomst in het raadhuis overhandigden de wethouder en adjunct-directeur H. Driessen van de Zwolse projectontwikkelaar Planoform op symbolische wijze een cheque van 90.760 euro aan de leden van de werkgroep. Met dit budget moet de restauratie worden uitgevoerd, de rest moet in zelfwerkzaamheid worden gedaan. Het is de bedoeling dat de molenromp in januari gereed is.
‘We geven hiermee een nieuwe draai aan deze molen en laten zien dat het behoud van cultuur en de ontwikkeling van Nijverdal heel goed samen kunnen gaan’, betoogde Driesen. Hegeman vulde aan: ‘We moeten zuinig zijn op onze historie. Het is een goede zaak dat deze molen bewaard blijft voor het nageslacht.’
Een woordvoerder van de werkgroep vertelde dat de Noetseler molen in 1845 is gebouwd en een replica is van de oude molen op landgoed Schuilenburg (Nieuwe Twentseweg), die zo’n 800 jaar geleden al in geschriften wordt genoemd. De achtkante molenromp bestaat uit twee verdiepingen en krijgt een achtkant dak. Het is nog onbekend welke functie de molenromp krijgt. Dat hangt vooral af van de vraag wie dit gebouwtje straks gaat beheren. De romp kan bijvoorbeeld worden gebruikt als informatie- en expositieruimte, exclusieve vergadergelegenheid of wellicht als verkooppunt van agrarische producten uit deze streek."