- bouwjaar
- verdwenen
-
onttakeld
- geschiedenis
-
Lambertus Konijnenbelt werd geboren op 14 oktober 1799 op de Schuilenburg dicht bij de Schuilenborge Molen. Op 28 juni 1834 trouwde hij met Johanna Grooten met wie hij een zoon en een dochter kreeg.
Op 29 november 1836 raasde er een zware storm over het land, er volgde veel schade, ook het woonhuis van Konijnenbelt moest het ontgelden.
Op 29 maart 1837 raakte L. Konijnenbelt licht gewond, toen een pelsteen in stukken rondvloog door de molen in Haarle (dbnr. 581) waar hij toen molenaar was.
Op 10 maart 1842 overleed Johanne Grooten. Lambertus Konijnenbelt bleef achter als weduwnaar met een zoon van 6 jaar en een baby van 10 maanden.
Nederlandsche Staatscourant, 3 juli 1845:
"Zijne Excellentie de Minister van Financiën nog toestemming heeft gegeven: aan L. Konijnenbelt te Noetsele gemeente Hellendoorn tot oprigting van eenen wind-, koren-, en pelmolen."
In 1845 liet Lambertus Konijnenbelt een achtkante korenmolen bouwen op de zogenaamde Hondenbelt in de buurtschap Noetsele bij Nijverdal, vandaar de Noetseler Molen.
5 oktober 1848 hertrouwde Lambertus Konijnenbelt met Jenneken Brink, met wie hij ook twee kinderen kreeg.
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 20 nov. 1868:
"Door gevorderde jaren uit de hand te koop:
Een achtkante Wind Koren- en Pelmolen met Molenaars woning' en Tuin,
desverkiezende met meer Grond, staande en gelegen in de buurtschap Noetsele nabij Nijverdal gemeente Hellendoorn; te aanvaarden 1 Januarij 1869.
Om informatiën vervoege men zich in persoon of met franco brieven bij den eigenaar L. KONIJNENBELT te Noetsele. "
Lambertus Konijnenbelt overleed op 12 november 1870. In 1872 werd de molen verkocht aan Jan Weggeman, molenaar te Markelo. Op 9 januari 1873 overleed ook Jenneken Brink.
Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, 5 dec. 1913:
"De 45-jarige Leeman, ongehuwd, knecht bij den molenaar Weggeman te Nijverdal, werd gisteren voormiddag op den bovensten zolder van den molen gevonden, liggende, naast de staande as, met een hevig bloedende en groote wonde aan 't achterhoofd en naar 't scheen met een gebroken arm en inwendige kneuzing. Onmiddellijk werd geneeskundige hulp ingeroepen, die opname in een ziekenhuis noodig oordeelde, waarheen de ongelukkige per auto is vervoerd. Vermoedelijk is de man gevallen, de toestand schijnt zeer ernstig."
(Caroline Schaeffer, 7 juni 2021)
In 1915 verkocht molenaar Weggeman de molen aan de plaatselijke coöperatie, die hem in 1926 liet onttakelen.
De romp met de kap bleef tot 1967 zo staan. Toen volgde de sloop, alleen de onderbouw met de veldmuren bleef staan. In 2000 werden de gebouwen van de Boerenbond (winkel) afgebroken.
Na de restauratie van de molenstomp zat er vanaf 2006 een klein winkeltje in met dagopvang van gehandicapte mensen. Na enkele jaren werd het een eenmanszaakje van een accountant.
Bronnen o.a.:
- Her en der in een Deventer almanak heeft Lambertus Konijnenbelt notities bijgehouden. Een prachtige bron van informatie uit vervlogen tijden. Johan Mels, 1 juli 2019.
- aanvullingen van Dinant Imhof, via Werner ten Cate, 19 feb. 2022. -
Molen 02665 a Noetseler Molen (Nijverdal)
afb. coll. DVM
Molen 02665 a Noetseler Molen (Nijverdal)Foto: n.n., collectie Nico Vilters - nog waarneembaar