- bouwjaar
-
Hier gebouwd na eerder op twee andere plaatsen te hebben gestaan.
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis. Onderdak voor museum
- afkomstig van
- omwentelingen
- eigendomshistorie
De molen is eigendom van de gemeente Ooststellingwerf; de stichting De Weyert exploiteert met behulp van vrijwilligers de molen als levend maalbedrijf.
- geschiedenis
-
De molen stond oorspronkelijk als houtzaagmolen te Gorredijk (gebouwd 1868). Vandaar de vierkante onderbouw.
In 1913 werd deze molen afgebroken en in het buurtschap Twytel, nabij Makkinga, als korenmolen herbouwd. Dit als opvolger van een daar in 1912 afgebrande beltmolen.
Twaalf jaar later, 1925, volgde overplaatsing naar Makkinga. De hoekige onderbouw met de aangebouwde hoge werkruimten, gevolg van de vroegere bestemming als houtzaagmolen, geven deze molen een apart aanzien. Aangezien de molen te Twytel een houten as had, is aan te nemen dat de huidige gietijzeren as pas in 1925 werd gestoken. Ook werd bij die gelegenheid een nieuwe Potroede besteld.
Zowel de bouw te Twytel als de verplaatsing naar Makkinga gebeurden op initiatief van Weijert Zeephat (1873-1970), die deze molen een mensenleven lang liet malen.
Na het overlijden van Zeephat gebeurde er een tijdlang niet veel en raakte de molen licht in verval. In 1984 volgde een flinke restauratie.
Bij stormachtig weer op zaterdag 17 december 2005 werd het wiekenkruis van de molen behoorlijk beschadigd; in 2006 werd dit hersteld: één roede gerepareerd en de andere vernieuwd en wederom voorzien van zelfzwichting.
De molen is geregeld in bedrijf en biedt, dankzij de aanbouwen, ook onderdak aan een museum.