trivia
De standaardmolen van Koningsbosch was in zijn tijd een onderwerp van legendevorming vanwege zijn Belgische afkomst. Van de molen wordt gezegd dat hij in 1833 van Wavre (België) naar Koningsbosch werd overgeplaatst. Op 18 juni 1815 zou hij tijdens de slag bij Waterloo door Napoleon als uitkijkpost zijn gebruikt. Een molen te Wavre kan echter onmogelijk als uitkijkpost hebben gediend. De stenen molen in die plaats, ten oosten van Waterloo gelegen, lag daarvoor te ver van het slagveld.

De molen van Koningsbosch had ongetwijfeld kenmerken, die met Belgische standaardmolens overeenkomen. Uit welke plaats hij kwam, is niet bekend. Mogelijk heeft de molen in het noordelijk deel van de provincie Henegouwen in de omstreken van Waterloo gestaan.
-----

In een advertentie in De Molenaar van 7 mei 1902 vroeg molenaar L.H. Bosmans, molenaar te Echterbosch, een gebruikte ijzeren molenroede van 23 à 24 meter, dikte 25 op 30 cm in de as. Niet vermeld wordt of het om een binnen- of buitenroe gaat.
Erik Stoop, 9 jan. 2007.

Over molenaar Van Kruchten staat het volgende vermeld in De Molenaar van 30 mei 1934 (pag 415):
"Molenaar beboet.
De Kantonrechter te Roermond wees vonnis in de zaak tegen den 48-jarige graanhandelaar en molenaar Van K. te Echt-Koningsbosch, die in het einde van het vorige jaar of in het begin van 1934, nabij het Grenskantoor te Broek-Sittard 2500 kg. rogge en 1000 kg. haver had ingevoerd, hetgeen in strijd is met de bepalingen van de crisisorganisatie "De nederlandsche Graancentrale".
Verdachte bekende. De kantonrechter mr. Duinsté veroordeelde verdachte tot een geldboete van ƒ 2500 of zes maanden hechtenis.
Door het O.M. was tegen verdachte twee maal ƒ 2000 boete of twee maal 200 dagen hechtenisstraf geëist."
Erik Stoop, 23 april 2010.
-----

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TK van 1953.