bouwjaar
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

molenmaker
Antonius van Himbergen, Eindhoven (1893)
omwentelingen
eigendomshistorie

In 1955 werd de molen door de toenmalige gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel aangekocht van de weduwe Peeters-Van der Ven.

geschiedenis

Deze molen werd in opdracht van Jacobus Peeters gebouwd door molenmaker Van Himbergen uit Woensel (Eindhoven) als opvolger van een in 1839 gebouwde en in 1893 afgebrande achtkante koren- en oliemolen. Met 28 meter vlucht werd dit een, ook voor Brabantse begrippen, zeer grote molen. 
Bij deze bouw moet, net als bij de datzelfde jaar gebouwde korenmolen "Wilhelmina" te Dongen, gebruik zijn gemaakt van onderdelen van een molen van de in 1893 verdwenen 'Aargang' nabij Ter Aar (ZH). Dit was de oostelijke viergang en op dat moment de enige nog overgebleven molengroep van de zeer grote Vierambachtpolder. De bovenas van Vessem lijkt afkomstig van molen nr. 9, ofwel de bovenmolen van die gang.

In 1969 en 1986 werden restauraties uitgevoerd. Bij het herstel van 1969 werden de kap grondig hersteld en nieuwe roeden gestoken. Maar pas in 1986 werd de situatie zodanig, dat weer van een draaivaardige molen kon worden gesproken. Toen ook werd deze voorheen naamloze molen 'Jacobus' gedoopt.
De molen is tegenwoordig in beheer bij de stichting De Vessemse Molen.

Helaas heeft deze zeer grote molen een evengroot probleem: een forse beuk die veel te dicht bij de molen staat - en niet mag worden verwijderd(!) - maakt draaien op Z en ZO onmogelijk.