bouwjaar
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

molenmaker
? (1862) Fa. Doornbosch, Adorp (1967/69)
omwentelingen
geschiedenis

Op initiatief van pastoor De Bie liet de landbouwer/koopman Petrus Johannes Backs uit Overberg de molen in 1862 voor zichzelf bouwen. Uit de verleende vergunning blijkt dat het ook de bedoeling was om de molen als oliemolen te gaan gebruiken. Backs zou twintig jaar op de molen blijven werken met hulp van de uit Rucphen afkomstige inwonende knecht Jacobus van Beethoven.

In 1882 nam Erasmus van den Berg de molen over. Daarvoor verstrekte wederom pastoor De Bie een lening. 'Muske' van den Berg oefende hier tot 1908, inmiddels bijna 72 jaar oud, het muldersbedrijf uit. 
Nieuwe eigenaar werd toen J. Goris uit Ossendrecht, die de molen had aangekocht voor zijn zonen Piet en Jo. Als knechts werkten Giel van Es en Adrianus, zoon van de oud-eigenaar Muske van den Berg. In 1918 werd Adrianus bij het afzeilen door de bliksem getroffen en overleed een paar maanden later aan de gevolgen.

Wanneer de molen buiten bedrijf is gekomen, is niet bekend. Enkele foto's van na 1940 tonen een molen die de buitenroede mist, maar op de binnenroede nog wel zeilen heeft. Overigens is dan ook al te zien dat de kapbedekking slecht is. 
Hoe dan ook: in 1966 verkocht J.Q. Goris de intussen sterk vervallen molen aan de gemeente. Die laatste liet tussen 1967 en 1969 een grote restauratie uitvoeren.

Volgens mededeling heeft deze molen bij die grote restauratie het bovenwiel van de in 1965 gesloopte korenmolen De Dankbaarheid te Middelharnis gekregen. Verondersteld werd dat in dat geval bovenschijfloop en vang ook uit deze molen afkomstig zijn. Onderzoek ter plaatse heeft dit echter niet kunnen bevestigen, al lijkt dit bovenwiel inderdaad niet origineel voor deze molen gemaakt te zijn: het is met een sterk verkleinde spiegel en extra wiggen om de (dunne en twaalfkant uitgevoerde) houten as aangebracht. 

Gezien bepaalde bouwsporen en restanten van constructiedelen wordt vermoed dat deze molen vroeger in ieder geval een oliewerk (hetgeen overeenkomt met de vergunning uit 1862) en mogelijk ook een houtzaagwerk heeft gehad.

De exploitatie en het beheer van deze molen is door de gemeente per 1-01-2019 overgedragen aan de Stichting Molen Johanna Huijbergen.

Hans Oele, zeer lang hier vrijwillig molenaar, stopte om gezondheidsredenen rond de jaarwisseling 2018/19 met zijn werkzaamheden. Vervolgens lukte het eigenlijk niet om een opvolger te vinden en draaide de molen veel minder. Wél heeft men in 2019 diverse onderhoudswerkzaamheden uit laten voeren.