- bouwjaar
- verdwenen
- geschiedenis
-
Voor 1863 is de landbouwer Hendrik Jan Verhagen eigenaar van een molen en erf in De Hoven, hij verkoopt de boel aan de molenaar Daniel Muller die het 17 jaar later door verkoopt.
De eigenaar Albertus Meester wil er in 1879 een stoomkorenmolen neerzetten. Er wordt gesproken over een gebouw met pannen gedekt en een schoorsteen erop.
Wieken worden in de bouwaanvraag niet vermeld.
Albertus Meesters zal er maar kort koren en mosterd malen hij overlijdt.
Zijn weduwe hertrouwt in 1883 met molenaar Hendrik van Breeschooten.
Zij doen de stellingmolen over aan de Deventerse molenaar Willem Kloosterboer van de Achterhoven 6 die na bijna tien jaar de wind en stoommolen verkoopt aan Laurens Hartgerink junior, molenaar uit Harfsen.
Na hem komt de molen die inmiddels is uitgebreid met een woonhuis en erf aan de Baankstraat 20, in handen van de Zeeuw Jacobus Abraham Salomé die voor alles f 10.700 neer legt.
In de Eerste Wereldoorlog heeft de familie Salomé veel Hovenaren geholpen. Boeren die hun graan lieten malen betaalden de molenaar in natura, dit meel werd voor een lage prijs verkocht aan de minder bedeelden.
In 1917 keert de familie terug naar hun geboortestreek en de windstoommolen met bergplaats worden eigendom van de ‘land en tuinbouwvereniging De Hoven’.
De Coop. Aan- en verkoopvereniging van Zutphen en omstreken gebruikt het als opslagplaats en in 1922 wordt het verkocht aan Ferdinand Mulder.
Op de molen zit dan nog een thins van 50 cent.
Informatie van Historische vereniging Zutphen, werkgroep de Hoven
Zutphensche courant
30-07-1898
Toeslag Hoven. Not. GRAEVESTEIN VAN HEIJST, maakt bekend, dat het HUIS en ERF met TUIN in de Hoven te Zutphen, van den heer H. E. K. EZERMAN Sr., in huur bewoond door den molenaar Kloosterboer, is ingezet op f 1112. De toeslag blijft bepaald op Donderdag 4 Augustus des midd. 12 uur, in café Bellevue a/d IJsselkade te Zutphen
-
Molen 02881 a Molen in de Hoven (Zutphen)Ansichtkaart begin 1900Molen 02881 a Molen in de Hoven (Zutphen)Ansicht, coll. DHM