- bouwjaar
- verdwenen
-
verplaatst
- verplaatst naar
- geschiedenis
-
Tot 1964 bemaalde deze molen de Rispenserpolder; daarna werd de molen nog een keer hersteld maar uiteindelijk volgde sterk verval.
De as was heel speciaal, een gegoten askop van het merk Westra en op het andere eind een gegoten pen. Het tussenstuk was van profielijzer, wat uit 4 delen was samengeklonken.
In 1983 liet de gemeente zonder toestemming van Monumentenzorg de kap, het wiekenkruis en het staartwerk verwijderen. J. Brunsmann zag in 1991 de kap liggen in de buitenlucht op de gemeentelijke opslag, onder het restant van de achtkantstijlen van de Warntilstermolen (Tenbruggencatenummer 03737 bis). De roede en de as lagen er ook, de roede geheel tegen de bosjes aan geschoven en de as stak een paar meter boven de sloot.
Na het verwijderen van de kap werd de romp met zeildoek afgedekt, maar dat woei al snel weg evenals delen van het riet. Brandstichting leidde ertoe dat de restanten van het gaande werk verloren gingen. Later werd de romp geheel in zwart landbouwplastic verpakt, later in oranje plastic.
In 1994 werd de molen ca. 125 meter naar het noorden verplaatst en hersteld.
Bronnen ondermeer:
- De Utskoat nr. 32, dec. 1983.
- "Met molenvriend Brunsmann op stap" in De Utskoat nr. 62, juli 1991.
- "Korte molennieuwtjes", art. door J. Brunsmann in De Utskoat nr. 67, sept. 1992.