- literatuur
Literatuur:
Bijnen, J.F.C.M., ‘De standerdmolen van Oerle, archeologische verkenningen en historische bijzonderheden’, 1993. (Cultuurhistorische Verkenningen in de gemeente Veldhoven, 4.)
Bijnen, J.F.C.M., ‘Veldhoven, 4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst’, 2005 Veldhoven, p. 49-51, 78-80, 332-333, 348-351. (Uitgave: Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven)
Informatie ingezonden door N. Jurgens, 28 februari 2008
- trivia
2e foto:
De maalderij van De Kort.
De molen stond ongeveer op de plaats van de zwarte silo.
De molen had een stenen onderbouw, de kast was grijs geverfd met een witte omranding. Ook de windluikjes waren wit, De kap was bedekt met asfaltpapier en de roeden waren zwart geteerd, met oud-hollands opgehekt. De voorzoom was in twee banen rood/wit geschilderd. De molenzeilen werden rood geverfd. De molen beschikte over één koppel stenen. De ligger was van Jaspers uit Aarle-Rixtel, de loper was van Reijer Rutgers.
De molen stamde af van de abdij van Postel in de Belgische Kempen, waar hij in 1622 gebouwd was.
*In 1921 verkocht van der Waerde de molen, die hij had overgenomen van De Rovens, aan molenaar de Kort. Zijn weduwe, mevrouw de Kort hertrouwde met Willem Derksen.
Johan Derksen uit Schinnen begon zijn loopbaan als molenaar bij deze standerdmolen te Oerle. In april 1930 begon hij daar bij zijn oom Willem Derksen.
In 1933 werd de molen afgebroken ondanks een briefwisseling met de Hollandse Molen.
Informatie uit De Molenaar 24 januari 1979
*Uit: Tilburgse Courant 15 juli 1914:
Te Oerle sloeg maandag tijdens een ernstig onweder de bliksem in een windmolen dien men bezig was te verplaatsen. De molenmakers gebrs. van Tartwijk, de molenaar en zijn zoon werden bewusteloos geslagen, maar konden worden bijgebracht.
(bericht ontleend aan Repertorium Ad Vorselaars)
Informatie ingezonden door N. Jurgens, 18 januari 2009