- bouwjaar
- bestemming
Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf
- molenmaker
- A. Ubbink, Bredevoort (metselwerk); Kreeftenberg, Varsseveld (molenmakerswerk), 1882.
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Op 16 april 1881 diende J. Kemper bij het gemeentebestuur van Gendringen het verzoek in, een stenen windkorenmolen op te richten. Reeds op 7 mei kwam die toestemming, waarna de molen werd gebouwd.
Johan Kemper, wiens vader afkomstig was uit Duitsland, was eerder molenaarsknecht geweest maar wilde en kon meer.
Toen de molen er eenmaal stond, liet Kemper ook een bakkerij en een woning bouwen en pas toen trouwde hij, zelf inmiddels 37 jaar oud.
In 1948 werd de molen hersteld van de oorlogsschade; hierbij kreeg de binnenroede een Ten Haveklep. In die tijd was er ook een transportinstallatie aanwezig, waarmee graan uit het pakhuis naar de molenstenen kon worden vervoerd en, na te zijn vermalen, weer kon worden afgevoerd. Ongetwijfeld allemaal naar ideeën van Gerrit Jan ten Have.
In 1975 werd de molen, toen allang buiten bedrijf en in slechte staat, hersteld: zo heeft men het houten rollenkruiwerk (oorspronkelijk zaten er neuten!) gewijzigd in een Engels. Molenmaker Beckers uit Bredevoort tekende voor deze restauratie. Hierna werd weer af en toe met de molen gedraaid.
In 2002/2003 volgde nieuw herstel: hierbij werd onder meer een houten buitenroede (uit één stuk, mogelijk nog uit 1908 - bekend is namelijk dat in december 1907 tijdens een storm een houten roede brak- ) vervangen door een stalen exemplaar. Die nieuwe stalen Vaags-roede heeft men okergeel geverfd om het uiterlijk van de houten roede zoveel mogelijk te benaderen.
De vulstukken rond de bovenas zijn gemaakt van oude houten roeden (niet bovengenoemde roede!).
Eerdere eigenaren:
J. Kemper (1882 - 1919)
F.G. Kemper (1919 - 1957)
J.W. Kemper (1957 - 1995)
A.B. Kemper-Vriezen (1995 - 2000)
Stichting Kempermolen (2000 - heden). Deze stichting wordt gevormd door leden van de familie Kemper.