- trivia
Een vergelijkbare geschiedenis?
Piet van Nunen schreef in een publicatie van de Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Kring Horst over de Geschiedenis van de Meterikse Molen. Deze molen kwam ook zeer waarschijnlijk uit Thobé's handen. Wellicht heeft de molen van Antonius van Brussel eenzelfde soort geschiedenis:
Samen met molenbouwer Janssen uit Sevenum trok de heer Jenniskens uit Meterik naar de Nieuwkoopse polder onder Ter Aar in Zuid-Holland. Ze kochten daar een 99 jaar oude watermolen. Het was de tweede molen van de molengang van de Korteraarse Hoek in Korteraar, een dorpje onder Ter Aar. De aanbesteding van deze molen was geweest op 13 februari 1799 in herberg De Ster in Oudshoorn. De molen was achthoekig van vorm en gekocht doorde heer Joh. Bern. Thobé, een koopman uit Dordrecht. Hij had in januari 1896 een aantal molens in Ter Aar gekocht. Deze poldermolens werden vervangen door stoomgemalen.
Alle onderdelen van de molen werden naar Meterik gebracht om daar als graanmolen weer opgebouwd te worden. […] De belt (molenberg) ontstond (volgens de huidige molenaar Toon van As) doordat men tegen de opgaande, goed gefundeerde muren van de molen grond aanbracht die afkomstig was van omliggende percelen. Helm Madou en Christ Raassens hebben honderden keren met hun kruiwagen op en neer moeten sjouwen. De acht zware balken van de oorspronkelijke staanders en zolderbalken van grenen en eiken hout werden verwerkt in de zolders van de nieuwe molen. Tegen de kap werd de toepasselijke naam “Eendracht maakt macht” aangebracht. Het oorspronkelijke schild met het jaartal 1798 kreeg een plaats in het interieur van de Meterikse molen. Op tweede kerstdag 1899 kon de molen proefdraaien.