- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- opvolger
- geschiedenis
-
De eerste vermelding van de zeemleermolen van Workum was in 1808, toen hij per jaar ƒ 3600 opbracht.
24-03-1820: Leeuwarder courant
De definitive Sijndici in het Faillissement van den heer E. A. EVERTS, te Workum, zullen, met de vereischte autorisatie en met inachtneming der bij de wet gevorderde formaliteiten, ten overstaan van de Notarien H. ALBARDA en E. SCHOTANUS, aldaar, op Vrijdag den 31 Maart 1820, ten huize van J.L. de Vreese, provisioneel , en den 14 April daaraanvolgende, ten huize van W. S. Minks ,te Workum, finaal, telkens ten twee uren des nademiddags, verkoopen:
Eene uitmuntende HEEREN HUIZINGE, — Eene schoone HUIZINGE en wel ingerigte KAARSENMAKERIJ. — Een ZEEMLEERMOLEN met een PAKHUIS, diverse HUIZEN, twee WAGENHUIZEN met PAARDESTALLINGEN, ongeveer 70 pondematen kostelijk GREIDLAND cura annexis, alles staande en gelegen te en onder de Stad Workum, en twee SCHEEPSPORTIEN; breeder bij billetten gespecificeerd. Waarvan de conditien voor af te vernemen zijn bij de voornoemde Sijndici, de'heeren S.J. HOEKEMA en A. L. POTMA, benevens de beide Notarien voornoemd, te Workum.
Op 14 april 1820 werd de molen verkocht bij het failissement van E.A. Everts te Workum.
13-10-1826: Leeuwarder courant
De Secretaris A.L. POTMA, te Workum, als last hebbende van zyne principalen, zal, ten overstaan van den Notatis H. ALBARDA, aldaar, op Vrijdagen den 30 October 1826, ten huize van C. F. Lohman, provisioneel, en den 3 November 1826, ten huize van Evert Nauta, aldaar, finaal, telkens des namiddags 2. uren, publiek bij strijk- en verhooggeld verkoopen :
Een uitmuntende VELLEBLOTERIJ, met alle vereistens in een polle Lands. — Een ZEEMLEERMOLEN mee WERKHUIS en vijf KUIPEN en verdere armexen. — Vijf HUIZEN, waaronder zeer kapitale. — En circa 12 bunders GREIDLAND, in het Nieuwland en bij de Grons; zijnde deze Vastigheden staande en gelegen te en onder Workum, en behoorende alle tot de boedel van den heer Jurjen Schots, in leven Burgemeester aldaar; kunnende de Fabrieken en een Huizing direct, terwijl de overige Huizen en het Land 12 Mei en St. Petri 1827 vrij kunnen worden aangevaard; nader bij billetten gespecificeerd.
16-12-1836: Leeuwarder courant
Bij de Weduwe J. A. KOCH, te Workum, zijn allerlei soorten van GELOOID LEDER voorhanden, en tot verminderde prijzen te bekomen. — Tevens beveelt zij zich met haren ZEEMLEERMOLEN in ieders gunst, en belooft eene spoedige en billijke bediening.
13-12-1839: Leeuwarder courant
J. J. KIJL, Deurwaarder, wonende te Bolsward. De Ondergeteekende haren ZEEMLEERMOLEN en BLOOTERIJ aan den Heer H. VISSER hebbende verkocht en overgedragen, is echter in het bezit gebleven van eene aanzienlijke partij ZEEMLEDER en ZEEMHUIDEN, welke zij tot zeer civiele prijzen aanbiedt, en beveelt zich tot dat einde aan hare Stad- en Landgenooten in het algemeen, en aan hen, die haar tot dus verre hebben gelieven te begunstigen, in het bijzonder, ten vriendelijksten aan. Workum, den 10 December 1839. Wed. J. A. KOCH.
15-03-1842: Leeuwarder courant
De Notaris J, C. MANN, residerende te Workum, zal, wegens verandering van affaire, publiek bij strijk- en verhooggeld aan de meestbiedenden presenteren te verkoopen: Ten eersten: Eenen uitmuntenden zeer ruim beklanten en wel onderhouden ZEEMLEERMOLEN, gedeeltelijk vernieuwd in de laatste jaren, voorzien van een Werkhuis en zes Kalkkuipen, Bakken, eenen grooten zoo goed als nieuwen koperen Traanketel en verders al datgeen daartoe en aanbehoort, staande en gelegen op het Zuideinde der stad Workum en aldaar gekwoteerd met wijk F, nummer 78, kadastraal geteekend sectie A, nummer 1087, hebbende eene inhoudsgrootte van tien roede en negentig el;
12-05-1848: Leeuwarder courant
De Notaris J.C. Mann, te Workum, zal, op tijd en plaats nader te bepalen, publiek, bij strijk- en verhooggeld, aan den meestbiedende presenteren te verkoopen:
Een uitmuntenden en zeer goed in werking zijnde ZEEMLEERMOLEN tevens ook zeer geschikt tot andere einden , staande en gelegen aan het water op het Zuideind der stad Workum. Nadere informatien bij bovengenoemden Notaris te vernemen. - ZEGT HET VOORT
Later, in januari 1859, werd opnieuw de zeemtouwerij met windmolen op het Zuideinde van Workum verkocht.
Bij die gelegenheid zal de molen ook van functie zijn veranderd, want op hetzelfde nummer (wijk F no. 78) werd op 7 oktober 1864 een korenmolen verkocht. Deze was "van 18 el vlugt, ingerigt voor Korenmolen, en als zoodanig in volle werking, met knechtswoning, bergplaatsen en erf."
De laatste vermelding dateert van de verkoop op 31 maart 1904, toen P.J. Ferwerda molenaar/gebruiker was. Deze vermeldde dat de molenaar ieder jaar ook ƒ 80 ontving aan maalgeld voor de omliggende landerijen. Dit geeft wel aan, dat de molen naast korenmolen ook watermolen was (wellicht na de brand van ca. 1880 zo ingericht). Bij deze verkoop werd vermeld, dat een eventuele koper de molen mocht afbreken en dat is dan ook gebeurd.
De molen bleef staan tot in de twintigste eeuw, toen hij in 1907 verbrandde.
Bron o.a.: De Molenaar nr. 88 (1985), blz 51/52 - 18 december.
Drs. D.M. Bunskoeke -
Molen 03165 c Zeemleermolen van Workum (Workum/ Warkum)
Ansichtkaart, collectie Ton Meesters, rechts Molen De Koe/ Fekkesmole dbnr 2739