bouwjaar
herbouwd
verdwenen
onttakeld
eigendomshistorie

Pieter Dingemanse (1893-1902), 
Matthijs Schrier (1902 - ?), 
Cor Kameraad (? - 1964), 
de gemeente Middelburg (1964-1972) 
G.P. Jobse (1972-?).

geschiedenis

Na de brand van 2 augustus 1879 liet eigenaar Jan de Troye de molen herbouwen/ inwendig geheel vernieuwen, zie de voorganger.

29-05-1880: Middelburgsche Courant

 De Notaris P. Loeff zal, op Donderdag den 3en Juni 1880, om 2 1/2 uur 's namiddags, te Koudekerke in de Herberg Pax Intrantibus, op het Zand, nabij Middelburg in het openbaar TE KOOP AANBIEDEN:

een welbeklante STEENEN WIND-KOORN- EN PELMOLEN, genaamd De Onderneming, met 4 koppel Koornsteen en een pelsteen, alles compleet, het molenwerk en de betimmering in 1879 en 1880 geheel vernieuwd, en een bij den molen behoorend Wagenhuis en Erf, alles staande en gelegen in de gemeente Koudekerke, p het Zand nabij Middelburg, kadastraal bekend in sectie D, nummeros 359 en 360 het geheel ter grootte van 08 aren, 45 centiaren.

De kooper komt op het gebruik met, en betaald de lasten van, den eersten Juli 1880. Nadere inlichting te bekomen bij den eigenaar van den molen Jan de Troije en ten kantore van de Notaris te Koudekerke.

Op donderdag 03-06-1880, 's middags om half drie, werd hij door notaris P. Loeff, in de herberg Pax Intrantibus, gelegen op het Zand, in het openbaar te koop aangeboden. Voor ƒ 4500 werd Johannes Pleyte, korenmolenaar te Middelburg de nieuwe eigenaar, waarbij Jan de Troye er een hypotheek van ƒ 1500 op liet staan.

Reeds in 1908 werd de molen onttakeld en de romp ingekort (door N. en F. de Troye?).
Er werd toen een motor in geplaatst, want de molen bleef wel als molenaarsbedrijf bestaan. De kap, wieken en gaande werk zijn gebruikt voor "De Koe" te Veere, die toen nieuw werd gebouwd als stenen stellingmolen ter vervanging van een afgebrande grondzeiler.

Tot na de Tweede Wereldoorlog is er in de molen mechanisch gemalen door C. Kameraad.
In het begin van de zeventiger jaren is de romp verbouwd en tot woning ingericht door G.P. Jobse.

Molenaar C. Kameraad stopte rond 1964 met zijn bedrijf in de molen. Toen kort daarop molen 'Ons Genoegen' in Middelburg-zuid afbrandde, had molenaar Krijn Zandburg geen plek om zijn bedrijf voort te zetten. Na een telefoontje naar C. Kameraad en de Delta (stroomvoorziening) was alles geregeld en kon Krijn Zandburg zijn bedrijf voortzetten. De molen had drie koppel maalstenen en er was ook een buil.
De stenen gaven een goede kwaliteit meel, aldus Krijn Zandburg. Later dat jaar ging Zandburg werken bij Kasse op Oost-Souburg en werd er nog even gemalen voor de firma Kasse en Co. (Kasse, Zandburg en Willemse). Bij de molen was een gebouw, waar een stuk van de muur was verwijderd om er met de vrachtwagen te komen.
Informatie Michel Dellebeke. 

In 1972 werd de romp verbouwd en tot woning ingericht door G.P. Jobse.
Vanaf 1979 bewoont de Fam. J. Goudswaard de verbouwde romp.
J. Goudswaard, 19 april 2012.

nog waarneembaar