- bouwjaar
- herbouwd
- 1982
- bestemming
Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf.
- molenmaker
- ?? (1752) Fa. Westra, Franeker (1981/82)
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
De molen was tot 1797 eigendom van de ambachtsheer. In dat jaar is hij verkocht aan A. de Haas. Daarna wisselde de molen nog zo'n 20 keer van eigenaar. In 1905 werd P. Verburg eigenaar en in 1958 vervolgens diens zoon J. Verburg die een vennootschap onder firma aanging met M. Moerland.
Tot 1949 is op windkracht gemalen met de 16der blauwe en kunststenen en een buil om bloem te maken. Waarschijnlijk heeft in de kelder een pelsteen gelegen: in 1921 is er 0,5 m. lager een betonnen vloer gelegd.
M. Moerland stelde medio 1969 de 30 pk. elektromotor met tussendrijfwerk in het naburige gebouwtje buiten bedrijf. Het molentje zelf verkeerde op dat moment al in slechte staat.
In 1942 had molenmaker Van Riet (Goes) een tweedehands binnenroede, afkomstig van de - door hem - gesloopte achtkante korenmolen te Yerseke gestoken en deze van een stroomlijnvormige neus, die het midden hield tussen Dekker en Van Bussel, voorzien. Tot die tijd was de binnenroede nog een houten borstroede. Vóór 1964 was de kap gedekt met geteerd zeildoek.
In 1981/82 volgde een zeer grote restauratie. Die was heel dringend nodig, want inmiddels verkeerde dit molentje in ronduit erbarmelijke staat. Achtkantstijlen en veldkruisen moesten geheel nieuw, binten en korbelen konden gehandhaafd blijven. Opmerkelijk: het werk werd uitgevoerd door een Friese molenmakerij. Iedereen is het er echter over eens, dat deze restauratie bijzonder geslaagd is.
Het molentje wordt geregeld aan het draaien gebracht (gemalen wordt er niet meer) door leden van de ploeg, die ook op "De 5 Gebroeders" te Heinkenszand actief is.
In het voorjaar van 2019 stak Adriaens twee nieuwe roeden; de oude waren aan het einde van hun levensduur.
De gietijzeren bovenas is aan de penzijde verzwaard met vier ijzeren stukken. Gezien de uitvoering moet dit ooit door Van Riet zijn gedaan.