bouwjaar
bestemming
Vh. bemalen van een afdeling van de Groote Veenpolder, thans buiten bedrijf; recreatiewoning
molenmaker
J.H. Engelmoer (1871) J. Kooistra, St. Johannesga (2006)
omwentelingen
geschiedenis

Dit is molen No. 5 van de Grote Veenpolder. Op de bestuursvergadering van 12 augustus 1870 werd bepaald, dat er een vijfde molen moet worden gebouwd en wel aan de Helomavaart. Opzichter Anne Piers Fabriek kreeg op 28 december 1870 opdracht de voorbereidingen te treffen voor de bouw. De molen moest dertig meter achter de kruin van de dijk komen. Het molenaarshuis was in november 1871 klaar; de molen op 24 december. Eerste molenaar werd IJsbrand Tijmens de Boer.

Op 20 februari 1905 kwam het bestuur bijeen omdat, na het overlijden van De Boer, een nieuwe molenaar moest worden gekozen. Uit 24 sollicitanten werd Gerard Blom gekozen.
Al op 12 mei 1911 werd deze eervol ontslagen en kwam Johannes de Lang op de molen. Naast deze molen bediende hij ook de windmotor aan de Helomavaart. De Lang overleed op 9 september 1943 en werd opgevolgd door zijn zoon Freerk. 

In 1956 werd de molen voorlopig stilgezet vanwege defecten aan de vijzel. Er volgde nog reparatie, maar begin 1958 kwam de molen desondanks definitief buiten gebruik.

Daarna volgden verkoop en inrichting als weekendverblijf. Dus werd bijna al het gaandewerk verwijderd en raakte de molen langzaam maar zeker ingegroeid en, onvermijdelijk, in verval.
In 1969 volgde een kleine opknapbeurt, maar draaien was inmiddels niet meer mogelijk.

Na jaren van uitsluitend gebruik als recreatiewoning, werd in 2005 begonnen met een grote herstelbeurt: nieuwe staart, roeden en rietdek op romp en kap. In 2006 werd de molen draaivaardig opgeleverd. Van die mogelijkheid werd echter, omdat het primair een recreatiewoning is, geen gebruik gemaakt.
Maar: op 11 juni 2013 werd er, met een paar geleende zeilen, voor het eerst sinds mensenheugenis weer een aantal rondjes gemaakt.

Een opmerkelijk detail: bij het begin van de restauratie van 2005 werd vastgesteld dat beide (inmiddels zeer slechte) Potroeden nog uit 1871, het bouwjaar van de molen, dateerden. Deze molen had dus in bijna 135 jaar slechts één stel roeden!