- bouwjaar
- verdwenen
- geschiedenis
-
De windmolen van Berg aan de Maas is in 1893 als een stenen bergmolen [*] gebouwd door Jacob Hamers, een landbouwer uit het buurtschap Nattenhoven, gelegen tussen Berg en Urmond. Hiervoor kocht hij een perceel grond ten noordoosten van het dorp, gelegen op een verhoging bekend als Het Steenen Kruis, later omgeving Molenweg Noord.
Hamers geraakte in financiƫle problemen en was hierdoor genoodzaakt de molen in 1899 te verkopen. Nieuwe eigenaar werd Anna Elisabeth Surber gehuwd met Hendrik van der Schalk, kuiper te Urmond. Hun dochter die gehuwd was met Ernest Hennings, erfde de molen. Hennings, van Duitse afkomst en van beroep mecanicien, bouwde in 1905 een houtzagerij bij de molen. Deze was voorzien van een 15pk gasmotor die zowel de maalstoel als ook de zaagmachine aandreef.
De molen bleef tot de eerste wereldoorlog in bedrijf. Een windhoos rukte in 1915 het gevlucht van de molen waarna deze ontwiekt bleef en onbruikbaar werd. De molen had hierna voor Hennings geen prioriteit meer, want hij begon in hetzelfde jaar nog een constructiebedrijf en later een bedrijf in grondboringen. In 1950 verkocht Hennings het bedrijf aan Ernest Singels, de bedrijfsleider van de firma en kleinzoon van Hendrik van der Schalk. In 1983 hield het bedrijf op te bestaan. De molenromp was al eerder in 1971 afgebroken.
Informatie van Pierre Vossen, 6 maart 2008.
-----
De stenen van de molenromp werden hergebruikt bij de bouw van een woonhuis in Urmond.
* Zoals op de foto's te zien was dit een grondzeiler. -
Molen 03899 e Windmolen van Berg aan de Maas (Berg aan de Maas)Foto: n.n., coll. mevr. J. Hannen van der SchalkMolen 03899 e Windmolen van Berg aan de Maas (Berg aan de Maas)kaartfragment 1925Molen 03899 e Windmolen van Berg aan de Maas (Berg aan de Maas)coll. Hen Breuls, De molen met op de voorgrond de in aanbouw zijnde brug