bouwjaar
verdwenen
04-12-1944 vernield door oorlogsgeweld
geschiedenis

In 1881 werd de voorganger van deze molen, een standerdmolen die op de Wellse Heide stond, afgebroken. Op de Molenberg [de molenberg van de voorganger?] werd deze stenen bergmolen gebouwd voor Baron Franz Johann (kasteelheer van het kasteel van Well).

 

22-06-1895: Venloosche courant

Te Well werd Zondag voormiddag de windmolen nabij het kasteel door den bliksem getroffen. Brand ontstond niet, alleen werd een weinig schade aan de wieken en gangwerk aangericht


In het begin van de 19e eeuw werd de molen gepacht door Louis of Lodewijk Truyen, afkomstig uit Deurne (NBr.). De molen was eerst van Baron Frans Johann, Baron Franz Carl (zijn zoon) volgde hem op in 1899.

Deze laatste eigenaar moest in 1905 het kasteel met de bijna 900 ha grond en opstallen verkopen aan de maatschappij Well.

In 1906 verkocht de maatschappij Well de molen op de Wellse heide aan Theodoor Braem, molenaar en koopman in Well. Theodoor Braem verkocht de molen met het woonhuis in 1908 aan Jozef of Josephus Hubertus Vink uit Vortum-Mullem. Vink was daar molenaar en caféhouder. Vink vestigde zich in 1913 in Well.

De molen die een houten as had, draaide zwaar en vereiste veel wind. Om die reden werd er in 1924 een ruwoliemotor en een maalstoel als hulpkracht geplaatst.

In 1925 werd de houten as vervangen door een gietijzeren. De oudste zoon Oswald Vink, was werkzaam op de molen tot ca 1931. Zijn broer Antoon werd toen molenaar. Hij liet in 1937 de windmolen grondig herstellen. Liet van Bussel-stroomlijnwieken aanbrengen in 1940.

Op 4 december 1944 werd deze mooie molen door de Britse artillerie vanaf de linker Maasoever doormidden geschoten waarna hij in elkaar zakte.
Hij werd niet meer herbouwd.
Bron: De Molens van Limburg, P.W.E.A. van Bussel.

De molen stond later ook wel bekend als de molen van Vink.

*Volgens een aantekening van de laatste rentmeester van Kasteel Well, Gerard Peters, is de molen gebouwd in 1881.
Michel Stevens, 6 december 2007

nog waarneembaar

Mogelijk nog het onderste deel van de molen aanwezig in de berg.
Op de voormalige molenberg is op het ondergedeelte van de molen een villa gebouwd.