bouwjaar
herbouwd
1949
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

molenmaker
Fa. Roemeling & Hassing, Scheemda (1949)
omwentelingen
geschiedenis

In 1832 nam Bernier Lucas Homan het initiatief een molen in Gieten te laten bouwen. Het gemeentebestuur had geen bezwaar tegen de plaats waar Homan de molen dacht te bouwen omdat de molen 22 Ellen van den publieke weg verwijderd (was), zodat de daarstelling van het trafiek in genen deele voor de publieke passage hinderlijk, nadelig of gevaarlijk is. In 1833 werd de molen in gebruik genomen.

Tot 1947 bleef de molen in bezit van de familie Homan. In dat jaar werd de molen door mulder E. Greving voor ƒ 4000,-- overgenomen. Greving nam met deze aankoop best wel risico's want hij moest om te beginnen flink investeren: sinds 1936 stond de molen zonder stelling en ook vertoonde het rietdek een paar grote gaten. 
In 1949 volgde dan een zeer forse opknapbeurt: een nieuwe stelling maar daarnaast ook een geheel nieuw rietdek. De windkracht werd daarna ook benut. Geheel probleemloos ging dit niet: de nieuwe halve verdekkering maakte de molen nogal hollerig, wat voor het malen van graan natuurlijk geen goede zaak is. 

In 1964 sloot eigenaar E. Greving een overeenkomst met de gemeente, krachtens welke de gemeente de onderhoudskosten van de molen op zich zou nemen. De toenmalige gemeente Gieten poogde al lange tijd de molen te kopen, maar het onderhandelen ging moeizaam.
In 1964 volgde een nieuwe herstelbeurt, waarbij onder meer nieuwe roeden werden gestoken. Dat was ook nodig, want tijdens een novemberstorm in 1963 was de binnenroede gebroken. 
De bovenas werd in april 1965 doorboord door de bekende, inmiddels in ruste zijnde, molenmaker Harm Wiertsema. De halve verdekkering kreeg hierna ook neusremkleppen; de hollerigheid zal daarmee wel beteugeld zijn geworden. 

Na een volgende ronde van stilstand en verval volgde in 1982 opnieuw restauratie. Onder andere werden stelling, vloeren, lange en korte spruit vernieuwd en werd de binnenzijde van de muren gestucadoord. Nadien zou de molen sporadisch draaien, tot in 1988 de eerste vrijwillig molenaar hier begon.
Tot rond 2000 werd de molen gebruikt als opslagruimte voor de dierenspeciaalzaak van eigenaar W. Greving, totdat deze zijn winkelpand aan de Eexterweg uitbreidde.

Bij de zeer zware storm van 25 januari 1990 brak het schouderstuk van de vang en ging de molen ervandoor. Gelukkig ontbraken de remkleppen reeds en ook was de molen wanwichtig. Vader en zoon Greving zagen, geholpen door enige bewoners van Gieten kans, een roe tegen te houden. 

In 2003 kreeg de molen nieuwe roeden en in 2014 begon men wederom met een ingrijpende restauratie en wel aan het achtkant: in 1949 had de molen weliswaar een nieuw rietdek gekregen, maar het achtkant daaronder, dat daarvoor geruime tijd in weer en wind had gestaan, was op sommige plaatsen sterk aangetast en toen alleen provisorisch hersteld. Dus nu was het achtkant zelf aan de beurt. Na uitvoerig herstel kwam er, niet verwonderlijk, weer een geheel nieuw rietdek.