De naam van de molen verdween na zijn afbraak echter niet. Zo heette het veer dat vroeger over de Zaan voer en vlak bij de molen vandaan vertrok “het Ruytersveer”.
De molen stond aan de Westzijde van Zaandam en niet direct aan de Zaan. Via een slootje konden de goederen vanaf de Zaan tot onder de molen worden gevaren. Momenteel heet de straat die over deze oude vaarweg ligt “Ruyterveer”.
Het gebouw van de H.B.S. is omstreeks 1997 gesloopt, waarna op zijn erf een nieuw pand werd opgericht.
Toen de firma Verkade in 1886 een nieuwe broodfabriek aan de Zaan bouwde, werd deze vernoemd naar de meelmolen die ongeveer 500 meter zuidelijker had gestaan. Het “ruitertje” wat op de Verkadeprodukten afgebeeld is, vindt dus eigenlijk zijn oorsprong in de meelmolen “de Ruiter”. Voor de afbeelding van dit ruitertje werd echter niet de afbeelding van het naambord van de molen gebruikt, maar een tekening van Meissonier die een 17e eeuwse Ruiter laat zien.
Als een der weinige Zaanse molens bezat de Ruiter i.p.v. de gebruikelijke middelbalk een lange spruit.
-----
De bovenste tekening laat de molen zien bij de overstroming van de Zaandijk in februari 1825. Wie deze tekening heeft gemaakt is onbekend.
De foto onder dateert uit omstreeks 1860 en laat net het bovenste gedeelte van de Ruiter zien, dit is een van de oudste foto's die is genomen in de Zaanstreek.