wetenswaardigheden

Ook molen De Noord werd oorspronkelijk ingericht als moutmolen.
In de loop van de negentiende eeuw werd De Noord gebruikt als "Meelbloem en mestingmolen" (mesting is een ander woord voor veevoer).
De molen had een eigenaardige slanke vorm, wat te wijten was aan een latere verhoging van de romp vanwege windbelemmering. Na deze verhoging bedroeg de stellinghoogte 16,20 meter.

 

[*] De bladzijden betreffende de nieuwe Pot-roeden 2648 en 2649 in het Pot-boekje zijn gedateerd 21 juni 1929.
Een foto waarop het verwijderen van de oude buitenroede getoond wordt, staat echter pas in het weekblad "Het Noorden in woord en beeld" van 7 augustus 1931 (tevens aanwezig in de collectie Van Mulligen/Remijn), evenals in "Gelderland in woord en beeld" van 7 augustus 1931. Daarop is ook de oude buitenroede nog aanwezig. De datering 1931 moet op een misverstand berusten of men heeft een oude foto gebruikt. Dezelfde foto stond immers al eerder in het Nieuwsblad van het Noorden van 29 augustus 1929.
Info: Frans Weemaes en Johan Bakker, 8 december 2019.

 

 

trivia

Naar aanleiding van de bombardementen zette molenaar Kluit (overl. 1971) zijn molen De Noord in de rouwstand voor de slachtoffers, zoals op de tweede foto te zien is.
In Molenwereld 2004-10 staat een heel artikel over De Noord met talrijke foto's.
Informatie van Jerry Vondeling, 22 oktober 2009.

De onderste afbeelding, waarop het wiekenkruis naar beneden komt, werd gemaakt door de fotograaf Hans Akkersdijk, die er toen de 'zilveren camera' mee won.