bouwjaar
verdwenen
1919 verbrand 1961 restant gesloopt
geschiedenis
Oorspronkelijke werd de molen gebouwd te Grijpskerk (Gr.) en is in 1905 naar Winterswijk overgebracht.
Op 8 april 1905 diende B.G. Heusinkveld een verzoek in bij het B&W van Winterswijk voor het oprichten van een windkorenmolen. Heusinkveld bezat nog een molen, die stond in het buurtschap 'het Woold'.
Heusinkveld wist de hand te leggen op de molen De Fortuna te Grijpskerk uit Groningen. De molen was oorspronkelijk gebouwd tussen 1806 en 1811 te Grijpskerk en was gebouwd als schors- en korenmolen. De molen was ingericht met 2 paar maalstenen en 1 paar runstenen. Tot 1842 was mej. E.D. Teenstra de eigenaresse, daarna tot 1853 F.J.Bos en vervolgens A.Wiersema.
R. Kruisinga kocht de molen in 1905 van Wiersema en verkocht de molen direkt door aan Heusinkveld.
De vergunning werd op 2 mei 1905 verleend. De molen werd door de molenmaker Gijsbers te Winterwijk weer opgebouwd.
De molen was een forse achtkant, die eerst alleen ingericht was als korenmolen maar later ook als zaagmolen waarvoor in 1911 een hulpmotor werd geplaatst.
De molen had oorspronkelijk een rieten kap en bovenbouw, maar in Winterswijk was dit niet voorhanden waardoor de molen daar met rubberoid werd bekleed.
In 1919 brandde hij af tot op de stenen voet. Waarschijnlijk was dat de molen erg lang gevangen moest worden waardoor de vang warm liep en er de vonken uitsloegen.
De molenromp is toen niet meer opgebouwd. Heusinkveld gebruikte het achtkant als motormaalderij en zagerij die rond 1960 werd verkocht. Het achtkant heeft tot 1961 dienst gedaan als opslagruimte. Daarna is hij gesloopt.
De molen was eigendom van molenaar B.G. Heusinkveld.
nog waarneembaar