trivia

toelichting op de ansichtkaart:
Een andere herinnering is een historische ansichtkaart (jaartal onbekend); afgedrukt in diverse
publicaties.
Zo ook in Molens in Groningen in oude ansichten (© 1977; een boekje waarvan in 2000 nog een vier-de druk is verschenen) verzameld door W.O.Bakker (ovl. 13 aug. 2000); in leven molenaar en molenkenner die vele artikelen en foto’s heeft gepubliceerd.
-----

A) In m'n archief heb ik een kopie zitten van een door mij zelf handgeschreven (!) brief van twee volle kantjes gedateerd d.d. 2 april 1992 zoals gestuurd aan dhr. W.O. Bakker te Harkstede betreffende diverse molenzaken in o.m. Noord-Nederland en in Schwerin (D).. Daaruit blijkt o.m. dat ik hem een kopie van een artikel uit een destijds in N.O.-Groningen verschijnende weekkrant d.d. 3 mei 1990 inzake meerdere molens in Garrelsweer heb meegestuurd, n.a.v. de de dag ervoor van hem gekregen mededeling dat de oliemolen van Garrelsweer in Schoonebeek herbouwd werd.
B) Als reactie op de "Wie brengt me thuis?-foto in De Molenaar 1974(12) kwam Bakker in dezelfde rubriek in DM 1993(8) van 17 februari met de oplossing dat daarop de "begin 1900" gebouwde molen van Alting in Oud-Schoonebeek is te zien is welke volgens Ten Bruggencate in 1931 is afgebroken, maar volgens andere bronnen is verbrand.
C) Blijkens een kopie van blz. 1/foto nr. 1 in "Schoonebeek in oude ansichten" (J. v d. Haar/1971) staat daar op een opname uit 1908 van de molen van Alting. Er staat in het bijschrift ook o.m.: "Deze is later afgebrand." en "Deze molen stond ongeveer waar nu woonhuis en zaak van het schildersbedrijf Doevendans staan".

In het in ad A) vermelde kranteartikel staat de oliemolen genoemd en afgebeeld, en wordt ook de sloop in 1901 vermeld maar er staat niets vermeld omtrent een herbouw of hergebruik.
Het is bij hetgeen ik bij B) meld opvallend dhr. W.O. Bakker (in 1993!) niet de herkomst Garrelsweer memoreert.
Geert Nienhuis, 15 april 2015.