- bouwjaar
- verdwenen
-
ingestort
- opvolger
- geschiedenis
-
De standerdmolen was eigendom van het kasteel en werd voor het eerst vermeld en getekend in 1643 door rentmeester Krop.
25-06-1833: Overijsselsche courant
Te huur, om op Martini eerstkomende te aanvaarden, eene WIND KORENMOLEN, met eene daarbij behoorende BOUWMANS WONING en SCHUUR, alsmede drie bunders dertig roeden BOUW- en zeven bunders HOOI- en WEIDELAND, alles staande en gelegen in Zaasveld, bij welke in de eerste plaats narigt omtrent het een en ander te bekomen is.1842:
Rond 1842 heeft er in de buurt van het Twentsche Saasveld een molen gestaan t.b.v. een broodbakkerij waar ene bakker Frederik Pross werkzaam was.
Vermoedelijk gaat het hier om de standerdmolen, de voorganger van de nog werkende molen 'De Saoseler Meul' die door de storm werd verwoest.
In het afschrift van een rechtzitting uit het jaar 1842 kan worden afgeleid dat in de nabijheid van een in Saasveld staande broodbakkerij een molen moet hebben gestaan.
A. Pross.
1860:
Tot in de achttiende eeuw was hier de familie Gerritsen actief als molenaars, tot ca. 1860 Nijhuis. Daarna een korte tijd Gerard Tanke en vervolgens Ernestus Bootsveld.
1869:
De molen werd in november 1869 door storm verwoest, en in 1870 iets noordelijker voor Bootsveld herbouwd als bovenkruier.
Toen de Soaseler möl in 1869 verdween, zat Steffen Silderhuis, de smid, zwaar te denken aan een watermolen om graan te malen en misschien nog wel voor andere aandrijving. Hij vroeg een onderslagmolen aan voor de Spikkersbeek die naast zijn bedrijf stroomde. Het is bij een aanvraag gebleven en de zaak is verwaterd.
Toch zou het interessant zijn nu de details te kennen. Aan die beek kwam ter plekke aan weerszijden industrie: de zagerij van Kuipers en aan de andere zijde de zuivelfabriek van Silderhuis en de maalderij.
Bron: "Molens in Dulder", art. gebaseerd op lezing door André Hottenhuis, sept. 2002, samenvatting in "oet de Boerschopn" 2003-85 lente 2003,
Bron: "Molens in Dulder", art. gebaseerd op lezing door André Hottenhuis, sept. 2002, samenvatting in "oet de Boerschopn" 2003-85 lente 2003,