bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
Iets ten zuiden van de Kruittoren staat de St. Jacobstoren. Op deze onvoltooide toren werd in 1525 de St. Jacobs- of Polmolen gebouwd (Jacob van Deventer tekende op zijn kaart van Nijmegen van ca. 1560 de molen niet. Mogelijk was de molen één van de 13 molens die hij buiten de stadsmuren tekende, uitsnede kaart zie dbnr. 17555).

De naam Polmolen, die tot diep in de 19e eeuw werd gebruikt, verwees naar de familie Van de Poll die in 1631 eigenaar van de toren werd.

Toen het Kronenburgpark werd aangelegd wilde de gemeente de molen slopen, maar men kon het met de eigenaar niet eens worden over de prijs. Hij wist daardoor de sloop tot 1887 te vertragen. De molen werd in de tussenliggende tijd steeds bouwvalliger. Door deze geschiedenis werd de Polmolen ook wel eens 'Sans Souci' (Zonder Zorgen) genoemd, omdat ook de Pruisische koning Frederik de Grote een langdurig conflict zou hebben gehad met een molenaar, toen hij zijn paleis Sans Souci in Potsdam bij Berlijn bouwde. Ter herinnering aan de gesloopte molen is op het hoekpand Parkweg-Van Berchenstraat een gevelsteen aangebracht, met aan de bovenkant een weergave van de molen. Een aantal jaren geleden is het oude bolwerk geheel gerestaureerd.

Bron: Nijmegen in oude ansichten (uitgeverij Europese bibliotheek Zaltbommel).

Op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 lijkt de molen wat noordelijker te staan, voorbij de huidige Parkdwarsstraat.