bouwjaar
verplaatst
verdwenen
geschiedenis
Van ca. 1500 tot ca. 1700 stond binnendijks op de dam door de Waal te Heerjansdam een wipkorenmolen. De molen werd tenminste eenmaal vernieuwd en wel in 1599. De molen stond ten dele op of in de dijk direct naast de grens met Oost-Barendrecht.
Even voor 1700 werd de molen verplaatst naar het terrein aan de Molenweg te Heerjansdam, waarop thans de korenmolen Landzicht staat.
Bron: De korenmolen op de dam door de Waal te Heerjansdam in de 16e en in de 17e eeuw,art. door K. Brinkman in Contactblad nr. 39, juni 1989, Historische Vereniging Barendrecht

De molen werd afgebroken en vervangen door de onttakelde molen Landzicht. Bij dit molenrestant staat nog het molenaarshuis dat dateert uit 1738.

.Op 9 maart 1868 diende korenmolenaar Dam een verzoek in voor een vergunning, om zijn wipkorenmolen te mogen vervangen door een stenen windmolen. Omdat er binnen korte afstand al twee watermolens stonden, diende hij zich te houden aan de hoogte. De vlucht van zijn oude molen was 23,30 m. De nieuwe molen mocht hier niet bovenuit komen en zodoende werd het dus een grondzeiler.

In 1982 werd dit gebouw nog gerestaureerd. Iets van de molen vandaan staat een bakoven uit 1849.
Beide gebouwen waren er dus al toen de voorganger, de wipkorenmolen hier nog stond.
Bron: onbekend.