bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
In 1735 werd de achtkante molen vervangen door een stenen stellingmolen De Leeuw (gevelsteen “de Leeuw - 1735” boven de ingang). Die molen kreeg door zijn voorkomen de bijnaam De Hooge Steenen Molen.
Info van o.a. Theo Bakker, 16 april 2013.
-----

…een in de molen aangebrachte vierkante blauwe steen met een versje, een leeuw en het jaartal 1735. De Leeuw was te Amsterdam de enige van zijn soort, want de andere bolwerkmolens hadden alle op de stenen onderbouw een rietgedekt houten achtkant.
J.H. van den Hoek Ostende.
-----

14 september 1742. Verkoop van de helft van de stenen korenmolen de Le[e]uw, vanouds genaamd de Groene, staande aan de oostzijde van de Utrechtsepoort voor 13.500 gulden.
Bron: Stadarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 28 april 2022.
-----

Utrechtsche Courant, 3 okt. 1810:
"G. Schimmel, J.A. Santinck en J. Houtkoper, makelaars, zullen op Maandag den 10 december 1810, des avonds ten 5 uuren in 't O.Z. Heeren Logement te Amsterdam doen veilen en aan den hoogstmijnenden verkoopen: De helft in de zeer gerenomeerde STEENE WIND KORENMOLEN, genaamt DE LEEUW, met alle derzelver vaste en losse Gereedschappen, benevens nog in zeven Woonhuizen, alle staande op Stads Grond, op en aan het Bolwerk Westerblokhuis, bij de hoogte Amstelsluis."