bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis

's Gravenhaegse Courant, 8 sept. 1749:
"B. de Bosch, A. Swartwout, W. Ebbenhorst en J. van der Hart Hendrikse, Makelaers, zullen op Maendag den 13 October 1749, te Amsterdam int Oudezyds Heeren Logement verkopen, een extrahegtesterke en Wel getimmerde HOUT-ZAEG-MOLEN , zynde een Paltrok, genaemt de STAR, staende tussen de Haerlemmer-en Zaegmolens-Poort, benevens een TUYN en twee Stukjes LAND, te saemen in een Koop."

Notariële akte van 22 februari 1752 tussen Jan Katt, eigenaar van molen De Star, en Johannes van Zijll, eigenaar van molen De Buys (dbnr. 3663), over een vergoeding voor het gebruik van een stuk land bij deze molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 17 mei 2022.

"Jan Kat voor de molen de Star" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Jan Kat overleed op 14 mei 1764. Zijn uitgebreide boedelinventaris werd op 4 juli 1764 opgesteld: Stadsarchief Amsterdam. Jan Kat was naast eigenaar van molen De Kat (Tenbruggencatenummer 06491 x) ook eigenaar van De Star. Deze beide molens kwamen uit de nalatenschap van zijn vader, Jacob Kat. Daarnaast bezat Jan Kat ook nog een kwart van De Munnik (Tenbruggencatenummer 06493 c).
Arjen Lobach, juli 2022.

Overdracht van de nalatenschap Jan Kat senior door de excuteurs aan diens erfgenamen, 28 juni 1770: Stadsarchief Amsterdam. De molens De Kat (getaxeerd op ƒ 24.000) en De Star (getaxeerd op 7000 gulden) en het kwart aandeel in De Munnik bleven vooralsnog onverdeeld tussen zijn drie zonen Floris, Jan junior en Henk Kat.

De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Floris Kat ondertekende de akte voor De Kat en De Star.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Opregte Haarlemsche Courant, 4 jan. 1820:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 7 Februarij 1820 ... doen verkoopen:
No. 1. Een kapitale HOUTZAAG-MOLEN, zijnde een Bovenkruijer, genaamd DE KAT, met de daar nevenstaande kapitale hechte, sterlke en weldoortimmerde Heeren-Huizing, Knechts-Woningen, Lootsen en verdere Getimmertens, geteekend V 456.
No. 2. Een DITO DITO, zijnde een Paltrok, genaamd DE STAR, met deszelfs hechte, sterke en weldoortimmerde Heere-Huizing, Knechts-Woningen, Loodsen en verdere Getimmerten, geteekend V 454. ...
No. 3. Een DITO DITO, genaamd DE BUIS, met dezelfse hechte, sterke en weldoortimmerde Heere-Huizing, Knechts-Woningen, Loodsen en Stalling en verdere Getimmerten, benevens wel aangelegde Tuinen, geteekend V 453, en
No. 4. Een DITO DITO, genaamd DE WOLFF, met deszelfs kapitale, sterke en weldoortimmerde Heere-Huizing, Knechts-Woningen, en Loodsen en verdere Getimmerten, geteekend V 455.
Allen zeer gunstig gelegen bij of aan de Stads Buiten-Cingel, te Amsterdam, tusschen de Zaagmolen- en Haarlemmer-Poortn, in Buitenwijk No. 4. ... "
-----

Paltrokmolen De Star stond schuin tegenover De Steur en naast De Buis.
De Star had zowel links als rechts een kraan. Een uitzonderlijk verschijnsel, dat ook in Dordrecht voorkwam.
Bron: "Molens van Amsterdam in oude ansichten" deel II.