bouwjaar
verdwenen
afgebroken
eigendomshistorie

Pieter Jacobs van der Laan, weduwnaar van Aaltje Pieters Haringh, is in 1672 molenaar op de houtzaagmolen de Haringh, achter de Karthuijsers deze stede.

geschiedenis

Bron bouwperiode onbekend. M.v.A.II stelt, dat de molens in dit gebied op van de stad gehuurde grond in deze periode gebouwd werden.
-----

Op de hoek van de Buitensingel en het zaagmolenpad stond tussen De Dommekracht en Het Anker/De Walrot paltrokmolen De Vergulde Haring. Deze houtzager werd tussen 1640 en 1665 gebouwd.

In 1884 verdween De Haring.
Zijn werf moet nu gezocht worden onder huizen tussen de Eerste Hugo De Grootstraat en het Van Oldenbarneveldtplein. Nu staan er huizen van de Frederik Hendrikstraat op zijn erf.
Gerard van den Bosch.
-----

Algemeen Handelsblad, 2 mei 1867:
"Die iets te vorderen hebben van, verschuldigd zijn aan, of onder hunne berusting hebben betrekkelijk den Boedel en de Nalatenschap van wijlen den Heer WILLEM FERNHOUT, in leven Houtzaagmolenaar en Houtkooper, gewoond hebbende onder Amsterdam aan den Buitensingel (Molen de Vergulde Haring) en aldaar op den 7den April jl. overleden, worden verzocht daarvan vóór den 20sten Mei e.k., opgave te doen ten Kantore van den Notaris G. RUYS, op den Binnenkant, N 148, te Amsterdam."