trivia
Bij de gekleurde afbeelding: Tekening door Jan Hulswit, gedateerd 1786-1820. Collectie Amsterdam Museum, obj.nr. TA 12611.
Vreemd genoeg staat het kruis in spiegelbeeld.
-----

De constructietekening staat als “LI” in het “Groot Algemeen Moolenboek” van Johannis van Zyl (1756). In de “Bladwyzer” in dat boek wordt deze aangeduid met het nummer 51. De regel bovenaan op de tek. LI luidt: “Een Seskante Sommersager genaamt t’ Fortuyn staande tot Amsterdam buyten de Raam-poort”.

N.a.v. “R’dam bl. 10, Model”, ………(op de fiche 308): V.d. Woestijne gaf hier reeds een link met dit model aan, ofschoon de bewuste afb feitelijk niet op blz 10 staat:
In het boek “Verdwenen en bestaande windmolens te Rotterdam” van J. Verheul Dzn. (1942/ uitg. W. Zwagers, Rotterdam) staat als Afb. 4 t.o. blz. 11 een foto van een model van ’t Fortuyn.
-[Daar de afbeeldingen in het boek op tussenvellen met een veel betere kwaliteit papier staan dan het bruiniger (waarsch oorlogskwaliteit…) papier waarop alleen tekst staat zoals bijv. het geval is met de blzn 10 en 11].
Op blz. 29 van het voornoemde boek staat dat het model gemaakt is door de bouwkundige dhr. G.W. Gall, te Rotterdam, naar een tekening uit het Groot Algemeen Moolenboek van Johannis van Zyl uit 1761,c.q. dat het ”het geraamte voorstelt van de [ …. …. ] houtzaagmolen ’t Fortuyn, buiten de Raampoort te Amsterdam, alsook dat het “onlangs te Rotterdam op een tentoonstelling van de Rotterdamsche modelbouwclub te zien was”.

Geert L. Nienhuis, 13-19 dec. 2021.