- trivia
De molen is ook weergegeven in de atlas van Schotanus (uitgegeven door F. Halma) uit 1718. De kaarten uit deze atlas zijn al eerder gemaakt en gepubliceerd in de Friesche Atlas van Schotanus uit 1698. Er lijkt een verschil te bestaan in de molenstandplaats tussen de kaarten van d'Graad en Schotanus. Bij d'Graad lijkt de molen dichter bij de Stenen man te staan, ongeveer op de positie van de latere zaagmolen Het Fortuin. Het is mogelijk dat de molen door Freerk Pieters c.s. rond 1716 is verplaatst naar deze positie. Er is echter geen enkel ander document waaruit een verplaatsing blijkt, dus het is ook mogelijk dat d'Graad onnauwkeurig was in het weergeven van de verschillende terreinkenmerken.
De wiphoutzaagmolen stond aan de westzijde van de Bolswardervaart, aan dezelfde opvaart als de cementmolen Standvastigheid. De Swarte Molen, een wipmolen met stelling, stond op een schuur. De oudste vermelding van deze naam dateert uit 1718. De molen werd gebruikt voor het zagen van hout voor de bouw van oorlogsschepen van de Koninklijke Marine.
De molen heeft op de foto een houten bovenas.
-----
Zelden kom je een molen tegen die unieker was. Wipmolen op stelling, uitgevoerd als houtzaagmolen, achtkante ondertoren die ook nog met riet is gedekt.
De gemeente Harlingen heeft plannen om de indertijd aan de andere kant van de sloot gelegen houtzaagmolen "De Fortuin" te herbouwen. Als men dat echter met de "Swarte Moolen" zou gaan doen dan heeft men echt iets bijzonders binnen de stadsgrenzen staan.
Redmer Holwerda, 12 maart 2009
-----
"Mede [door] een door mij ingezonden artikel in de Harlinger Courant van dinsdag 13 februari 2001, betreffende de naam van een nieuwe straat in de wijk Byniastate, kwamen er in de vergadering van de raadscommissie van 21 februari van HA '97 en Harlinger Belang reacties en wilden die de door mij voorgestelde naam "De Zeemunnik". Burgemeester en wethouders van Harlingen hebben toen besloten om de straat "De Zeemunnik" te noemen en verder de naam "De Twee Gebroeders" te laten vervallen.
Tj. Severein in "Aanvullingen en correcties ...", 2006
-----
Tj. Severein, 1990 geeft in zijn "Aanvullingen en correcties ...", 2006, de locatie van De Twee Gebroeders aan bewesten De Eendracht, waar op de Schotanuskaart een molen staat getekend. Dit strookt echter niet met de kadasterkaart 1811-1832, waarop de molen duidelijk ruim 400 m noordelijker staat, zoals wij onder Locatie aangeven. De zuidelijkere molen was De Noordsche Hingst.