trivia

Gezien de bouw van de molen zou het kunnen dat de molen was gebouwd als poldermolen, en voorheen was gebruikt voor het droogmalen van één der droogmakerijen in Noord-Holland.
Bron: onbekend, en onwaarschijnlijk aangezien polders helemaal niet met minder molens toekonden.
-----

In het Regionaal Archief Alkmaar - Duizend en een aanwinsten (1998) Register VIII nr. 963, bevindt zich een acte dd. 13 juli 1647. Dit is een akte van schuldbekentenis van Jan Arentsz Prins, scheepstimmerman in De Rijp, voor Jeroen Maertensz en Willem Leenaertsz Pelt, ter somme van f. 1500,- à 4 1/2 procent rente met als onderpand de helft van zijn scheepswerf op het Oostend in de Rijp alsmede de molen De Valk te De Rijp.
De molen stond er dus al in 1647.
Bron: informatie van molenonderzoeker Pieter Schotsman.
Ron Couwenhoven, 4 sept. 2013.
-----

- 28.1.1663 - De Rijp OR, inventarisnr: 6375 16-v.:
Kornelis Jansz Stijns, oud schepen en vroedschap en Klaes Jansz Sijgers, weesmeester, als wettelijke voogden, vervangende Kornelis en Jan Arisz omen en bloedvoogden over de weeskinderen van Jan Arisz en Marijtje Maertens, verk. aan Klaes Maertensz een erf groot 50 voeten land en 25 voeten breed, met een gemene gang van 3 voeten breed glg. op het oosteind, bel. met de oliemolen "De Valck" ten Z en de erfg. van Jan Maertensz, olyslager, ten N; koopsom is 36 gld.

- 17.8.1697 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 10-v:
Cornelis van Mijsen, mr scheepstimmerman, verkoopt aan Cornelis Beets, koopman te Amsterdam, 2/3 part in een olieslagersmolen waarvan hij 1/3 part reeds bezit, met een huis daaraan vast en erf genaamd "De Valk" staande aan de zuidzijde van het dorp. Belend met de ringsloot van de Beemster O. de comparant zelf W. 't schuithuis van burgemeester Foreest N. de nieuwe haven Z. Koopsom 703 gld. 7 st.

- 8.3.1708 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 228:
Cornelis Jansz Beets, koopman te Amsterdam, en Sijmon Jansz Beets, koopman in De Rijp, verkopen aan Jan Gerritsz Bijl, van Buiksloot, een oliemolen met erf, behuizing en gereedschap genaamd "De Valk". Belend met de ringsloot van de Beemster O. de mond van de Zuiderhaven Z. het schuithuiserf van dhr. Foreest N. de verkopers W. Met een vrije overloop vanaf het gemene dorpspad tot aan de molen. Koopsom 700 gld.

- 5.2.1710 - De Rijp OR, inventarisnr: 6378 264-v:
Jan Gerritsz Bijl, koopman te Schagen verkoopt aan de erfg. van Sijmon Allertsz en Dieuwertje Keeses te Zaandam op het Kalf, en aan Willem Cornelisz de Lange, te Assendelft een oliemolen erf en roerende goederen. Koopsom 900 gld. Bijz: De koper is van plan de molen naar Zaandam over te brengen op het Kalf. De schuur die op 't erf staat blijft eigendom van de verkoper en zal daar mogen blijven staan zolang de koper het goed vind.

- 8.5.1710 - De Rijp OR, inventarisnr: 6379 1:
Aldert Sijmonz. namens de erfg. van Sijmon Allerts en Diewertjen Keeses te Zaandam op het Kalf voor de ene en Willem Cornelisz. de Lange te Assendelft voor de andere helft. verkopen aan Willem Aerjansz. Kouwenhoven te Zaandam voor 3/8 part, Hendrik Jacob Suydervliet te Maasland 3/16 part, Aerjan Krijne te Zaandam 1/4 part, Joris Krijne Patijn te
Wateringen 3/16 part, een oliemolen met erf en gereedschap, in de Rijp, bel. de ringsloot van de Beemster O. Louris Sijmonsz. Noord. de schuur op het erf blijft eigendom van Jan Gerritsz. Bijl te Schagen en blijft daar staan zolang de kopers het goedvinden. Zij zijn van plan de molen over te brengen naar Zaandijk. De koopsom is 900 gld.

Bron: Streekarchief Alkmaar.
W. van der Hoeven, 23/24 jan. 2008.
-----

De aanvrager van de windbrief, IJsbrandt Jansz. de Lange, wordt door Leegwater genoemd in zijn 'Een Kleyn Cronykje' (blz. 27) als de eerste man die in 1613 met paard en wagen over de nieuwe wagenbrug reed tussen De Rijp en De Beemster. Mogelijk had Leegwater de brug zelf mede gebouwd ('waar van ik, Jan Adriaansz. Leegwater, het fabryk met het timmeren van de brug waer genomen heb'). Hij noemt in verband met de brug ook Meiniert Cornelisz. Salm, zonder twijfel de vader van Cornelis Meijnertsz. Salm (zie De Zalm, molen 06659 p).