- trivia
- Foto 2:
De molen stond op de verhoogde stroomrug op achtergrond. Links grenspaal Gp 562 (Duitsland), rechts peil van waterschap Peel en Maasvallei.
Foto3:
vlnr.:Maria Neumann, voor de molensteen Jakob de Louw, twee douanebeambten. op de achtergrond Gerard Geurtz, 4 onbekende personen en rechts een douanebeambte Schmelter.
Foto 4:
Bij de boerderij aan de Looseweg 19 ligt nog een oude molensteen naast de oprit. Achter deze boerderij stond de voormalige Kendel molen of molen op de IJsheuvel genoemd. Wat overbleef van de Kendelmolen: een 16er blauwe Duitse loper met een rechts zwaaipand scherpsel.
Peter Pouwels.
-----
Terug naar WO 2, de voormalige boerderij van de Familie Janssen Looiseweg 19 werd tijdens de oorlog door de Duitsers als opslag voor wapens en munitie gebruikt en later bij de zuivering van dit gebied door de geallieerde praktisch opgeblazen.
Direct na de oorlog werd begonnen met de bouw van een geheel nieuwe boerderij en zoals destijds gebruikelijk werd er een grote moestuin, voorzien van een mooie haag aangelegd, maar omdat de hoek van de tuin nogal dicht bij de oprit van de boerderij kwam te liggen moest deze met iets stevigs beschermd worden. Een van de bewoners had wel een idee waarmee, hij had enige tijd geleden bij de Kendel tussen de puinresten van de Kendelmolen iets zien liggen wat op een molensteen leek, met een spa op de nek ging hij een kijkje nemen even later kwam hij terug, haalde zijn beste trekpaard van stal en met wat kabels en kettingen vetrok hij weer naar de Kendel. Met wat moeite kreeg hij een ketting door het centrumgat van de steen gewurmd het paard werd aangespannen maar omdat de ruim een ton wegende steen bijna geheel was wegzakt in de moerassige grond was er geen beweging in te krijgen, het tweede trekpaard werd erbij gehaald nu lukte het wel. Toen hij eenmaal vrij was bleek het een kleine moeite om hem enkele honderden meters over de kleiige grond te verslepen. Op de hoek van de tuin werd een passend gat gegraven en met vereende krachten werd de steen erin gekanteld.
De tuin is al lang geen moestuin meer maar de steen is gered voor de zeer waarschijnlijke vermaling ten behoeve van de wegenbouw en staat hij na ruim 60 jaar daar nog steeds zonder te malen.
Zo is er toch nog iets van de Kendelmolen behouden gebleven, een mooiere plek voor deze steen, het symbool van de IJsheuvel, is niet denkbaar.
Gerrit Janssen, 8 maart 2011.