- bouwjaar
- bestemming
Het malen van graan op professionele basis
- molenmaker
- Fa. ten Have, Aalten / J.D. Medendorp, Zuidlaren (1958)
- afkomstig van
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
Op de plaats van de huidige molen heeft tot 1958 een uit ±1860 daterende grondzeiler gestaan, die toen door de fa. Gebr. Gunnewick in verband met windbelemmering werd gesloopt. Op zijn plaats verrees op een vierkante onderbouw een hoge stellingmolen.
Voor de molen zelf werden achtkant en andere onderdelen van de uit 1869 daterende molen van de Barnheemsterpolder bij Stedum (Gr.) gebruikt; de bovenas kwam van de molen van Sondag te Erp, de roeden uit Lichtenvoorde, het spoorwiel uit Wageningen en steenspillen en rondsels uit Posterenk.
Vanaf 1958 was deze molen in bedrijf voor het malen van veevoer; in latere jaren ging men steeds meer over tot het malen van ambachtelijke producten voor menselijke consumptie. Inmiddels heeft zich dat uitontwikkeld tot een productiebedrijf met een eigen winkel.
Eén maalstoel draait uitsluitend op windkracht; twee andere worden elektrisch aangedreven. Eén van die twee kan omgeschakeld worden naar windkracht.
De in 1958 gesloopte voorganger was al uitgerust geweest met Ten Havekleppen; deze molen is dat ook. Tegenwoordig heeft de molen, naast dit systeem op de binnenroede, ook het stroomlijnsysteem Van Bussel. Eerder was deze molen uitgerust met fokken.
In 2009 werd het riet op het achtkant geheel vervangen. Enkele jaren eerder was dat al gebeurd met de kap.
Frans Gunnewick, korenmolenaar van de buitencategorie, de man die 'De Vier Winden' in 1958 liet bouwen en sindsdien vele jaren bemaalde, overleed op 19 juni 2009. De molen is nog altijd in handen van zijn familie.