NB De aangegeven locatie is een schatting naar een kaart uit ca. 1660, waarop de voor de Vierde Uitleg te verplaatsen molens staan vermeld. De Juffer staat hierop als nr. 4.
-----
De laatste twee afbeeldingen geven een naamloos bolwerk in de Tweede Uitleg weer, het laatste aan de Herengracht en gelegen aan de Amstel bij de Blauwbrug. Het probleem met de Tweede Uitleg is dat de bolwerken nog geen namen kregen, hoogstens "bijnamen" als Majoorsbolwerk en Schuttersbolwerk. Met enig recht zou het hier afgebeelde het "Reguliersbolwerk" mogen heten. Aan de overkant van de Amstel lag "Fort Zwanenburg". Het jaar van aanleg is rond 1590 en overbodig werd het pas door de Vierde Uitleg van 1658-62. Toen werd de Hogesluis geflankeerd door Ooster- en Westerblokhuis.
Theo Bakker, 9 maart 2010.
-----
Afb. 1:
A. Rademaker, ca. 1650. De tekening toont de molen gezien van over de Blauwbrug over de Amstel. Bron: artikel door Onno W. Boers in "Ons Amsterdam", maart 1989.
Afb. 2:
"De Meulen by de Blaeu brugh", de molen op het bolwerk bij de Blauwbrug. Op de achtergrond de Munttoren. Gezien vanaf de Amstel. De prent maakt deel uit van de serie
'Amstel-Gesichies', die Abraham Bloteling maakte naar tekeningen van Jacob van Ruisdael. Ets, 1664 (dus toen de molen al weg was). Collectie: Splitgerber, atlas. Vervaardiger: Ruysdael, Jacob van ; Bloteling, Abraham (tekenaar en etser).
Afb. 3:
De prent toont de Reguliersdwarsstraat tijdens de aanleg in noordoostelijke richting. Links is de achterzijde van het in 1639 gebouwde huis van Joan Huydecoper van Maarsseveen, Singel 548, te zien. Boven het huis is de Munttoren te zien en helemaal rechts is de Amstel en de molen op het bolwerk bij de Blauwbrug.
Molen 06945 De Juffer / De Joffer / 't Juffertje (Amsterdam)
Detail kaart B.F. Berckenrode en Ph. Molevliet, 1625