- bouwjaar
- verdwenen
- geschiedenis
-
Uit de afbeelding kan niet echt opgemaakt worden of het een standerdmolen of wipmolen was. Het bovenhuis lijkt wel heel klein voor een standerdmolen, maar de onderbouw is dan weer heel iel voor een wipmolen.
De koornmolen op perceel F140 op de kadastrale kaart van 1821 werd aangeslagen voor ƒ 400 (OAT07089F007). Dit stemt overeen met de lijst van molens in Ouder-Amstel (OAT07089AT01).
-----
In diverse uitgaven van "Speuren en ontdekken", periodiek van de Historische Werkgroep Wolfgerus van Aemstel, nu Historische Vereniging Wolgerus van Aemstel, is over deze molen gepubliceerd, voornamelijk jaargang 11 nr. 2, blz. 3-7. Er is ook sprake van een brand.Amsterdamse Courant, 5 okt. 1758:
"Men zal op Woensdag den 11 October, 's morgens ten 9 uuren, in 't Sterfhuis van Jan Gysbsz de Lang en Pietje Pieters Klynboer, in de Ronden Hoeperpolder, digt by de Korenmolen, verkopen 14 gebeterde Kalf Koeyen, 1 dito ongebeterde, 6 ongebeterde Pink-Verse, 4 Kalver, 2 Schapen, 2 schoone Paarden, 3 Wagens en allerley Boere Gereedschappen, Huisraad en Inboedel, omtrent 150 duizend .. best Hooy, een Karnmelks Markt met zyn Schuit, Vaten en verdere Toebehooren."Opregte Haarlemsche Courant, 09-06-1838
De Notaris W, Strengman, residerende te Ouderkerk, aan den Amstel, zal op Zaturdag den 30sten Junij 1838, des namiddags ten een ure, in de Herberg de Vrije Handel, te Ouderkerk voornoemd, publiek veilen en verkoopen: De kapitale WIND KOORNMOLEN, genaamd DE NESER MOLEN, met Woonhuis, Stallig, Schuitenhuis, Moestuin, Werf en Erve, mitsgaders twee Kampen uitmuntend best Wei- en Hooiland. Alles te zamen nagenoeg groot een Bunder, staande en gelegen bij elkander aan de rivier den Amstel, nabij de Nes, Gemeente Ouder-Amstel, aan den Post- en Jaagweg van Amsterdam naar Leyden en Gouda.