bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De molen stond buitendijks; watergangen staan niet getekend. Ook uit de geschiedenis van de Niedorperpolder is hier geen poldermolen bekend, zodat deze molen waarschijnlijk een korenmolen was.

Dit zal de molen zijn waarvoor Jacob Jacobsz. Seeuw in 1631 vergunning vroeg om deze te mogen verplaatsen naar De Poelen en die eerder in de Vogelzang stond.

Op 16 december 1631 werd voor de erfpachtsom van 3 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen in de ban van Nierop, op de Poelen, aan hem verstrekt.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Vanaf 1631 staan twee molens in De Poelen: een bovenkruier, die hier in 1611 ook al stond, en een wipmolen (het molenteken op een kaart van 1631 lijkt niet bedoeld als standerdmolen).

In de nog bestaande korenmolen van Oude Niedorp (MolenTenbruggencatenummer 01083) zijn in twee hoekstijlen verschillende tekeningen ingesneden, onder andere één van een standerdmolen en één van een wipmolen. Het gaande werk in deze molen is kennelijk afkomstig uit een andere molen;
gezien de zeer kleine maat van het spoorwiel zou dat uit een wipkorenmolen afkomstig kunnen zijn. Zekerheid hierover kon nog niet worden verkregen; evenmin is er een aanwijzing of deze onderdelen uit een voorgaande molen afkomstig zijn.

De coördinaten zijn een ruwe benadering.
Nico Jurgens, 6 jan. 2008.