- bouwjaar
- verdwenen
-
omgewaaid
- geschiedenis
-
De molen komt reeds voor op de door Jacob van Deventer in 1560 getekende landkaart van de stede (Groote)Broec. Ook volgens een in 1680 verschenen kaart (Waterlands Archief volgnr. 33_KA00487) stond de molen in die tijd aan de noordkant van de Tocht, een parallel aan de dorpen Bovenkarspel en Grootebroek lopende watering, dichtbij de grens met Grootebroek.
In 1830 stond op deze plaats de standerdmolen De Vrede, die eigendom was van Jacob Janse Smit, molenaar te Bovenkarspel. Er wordt op de kadasterkaart een ronde voet weergegeven, dus toen was de voet afgesloten. De molen had een vlucht van 82 voet en twee paar stenen die niet gelijktijdig gebruikt konden worden.
Zowel 'De Vrede' van Bovenkarspel als 'De Ruiter' van Grootebroek is tijdens de verschrikkelijke storm van 29 november 1836 omgewaaid. 'De Vrede' van Smit werd niet herbouwd.
Hier kwam later het treinstation Bovenkarspel-Grootebroek. Pas in 1848 kwam er met de bouw van de nog bestaande De Ceres (molen 01420) weer een korenmolen in Bovenkarspel, wel een stuk oostelijker.
Bronnen ondermeer:
- Molens in Noordholland, 1981.
- Enkele grepen uit de geschiedenis van molen 'De Ruiter' en omgeving, art. van Peter Ruitenberg en Gerard Sijm, jaarboek 2000 historische vereniging Oud Stede Broec, blz. 113-125.