- bouwjaar
- verdwenen
- geschiedenis
-
Op 22 november 1597 werd voor de erfpachtsom van 3 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen binnen de ambacht van Hillegom verstrekt aan Joost Christiaensz., linnenwever te Hillegom, vroeger molenaar in Vlaanderen.
Op 13 maart 1640 werd voor de erfpachtsom van 2 pond een windbrief voor een korenmolen nabij Hillegom, n.l. in de Grafelijke Wildernis, verstrekt aan Jan Aelbertsz.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).
Het is niet duidelijk waarom voor de windmolen twee windbrieven zijn verstrekt. Het lijkt erop dat de molen op de kaart van Rijnland van Floris Balthasar uit 1615 een standerdmolen is en die op een kaart uit 1748 een grondzeiler. Mogelijk dat de vervanging een reden is. De detaillering van beide kaarten is echter te grof om het type molen met zekerheid vast te stellen.
Op basis van de kaart uit 1748 is de molen goed te positioneren aan de zuidzijde van de Molenweg (nu de Wilhelminalaan), net ten oosten van de brug. Op de eerste kadastrale kaarten van Hillegom uit ca. 1830 is hier al de algemene begraafplaats aangegeven. -
Molen 07588 Korenmolen van Hillegom (Hillegom)Detail kaart Floris Balthasar, B. Florisz. van Berckenrode, 1615Molen 07588 Korenmolen van Hillegom (Hillegom)archief HH Rijnland, kaart A-1585, 1748, detail